Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Levensloopbestendige zorg voor lvb-ers

6 januari 2014 Door de redactie Geen reacties

In Noord-Nederland hebben gehandicaptenzorginstellingen een nieuw, gezamenlijk kennis- en begeleidingscentrum geopend voor de behandeling en begeleiding van mensen met een lichte verstandelijke beperking. De zorgorganisatie is Reik genoemd, en is onderdeel van zorggroep Alliade. Het is een samenwerkingsproject van Tjallingahiem, Driever's Dale en Talant.

Door het samengaan ontstaat in het noorden één brede organisatie voor levensloopbestendige zorg aan mensen met een lichte verstandelijke beperking van alle leeftijden. De nieuwe organisatie biedt in Friesland en Groningen ondersteuning aan ongeveer duizend cliënten en telt ruim zeshonderd medewerkers.

Zover je kunt
Reik, met als slogan 'Zo ver je kunt', staat voor een benadering die uitgaat van de krachten van mensen. 'Met de juiste ondersteuning kun je meer dan je denkt.' Reik staat ook voor de samenwerking tussen (jeugd)zorg, passend onderwijs en arbeid. Integrale zorg is het sleutelbegrip van de fusie. De organisatie wil daarmee inspelen op de ontwikkeling in de zorg- en welzijnsector, waarin gemeenten een spilfunctie gaan vervullen.

Expertisecentrum
Driever's Dale en Tjallingahiem waren al de expertisecentra voor zorg aan mensen met lichte verstandelijke beperkingen in respectievelijk Groningen en Friesland, die zowel bij jongeren thuis in gezinnen, als poliklinisch en in 24 uurszorg gespecialiseerde behandeling en begeleiding bieden. Talant heeft onder meer veel kennis over en ervaring met ondersteuning en zorg voor volwassenen met een licht verstandelijke beperking.

Vloeiend verloop
Reik werkt intensief samen met de eerstelijnszorg en het onderwijs. Een vloeiend verloop van zorg is belangrijk omdat 30 tot 40 procent van de licht verstandelijke beperkte jongeren in hun volwassen leven nog steeds ondersteuning nodig hebben. Jeugd en volwassenen met een licht verstandelijke beperking kregen tot nu toe vaak op verschillende plekken zorg. Door een vloeiend verloop is het mogelijk om beter in te spelen op de ontwikkelmogelijkheden van cliënten.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!