Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Levensecht theater brengt kwetsbare burger in beeld

23 oktober 2012 Door de redactie Geen reacties

'De kaarten worden geschud' is de titel van een interactieve theatervoorstelling, waarin mensen met een beperking de hoofdrol spelen. Aan de hand van scènes uit hun eigen leven geven zij de toeschouwer een beeld van hun ervaringen, verwachtingen en hun blik op de toekomst. De bedoeling van de voorstelling is dat burgers, zorgverleners en ambtenaren in gesprek gaan over zorg in de samenleving.

Woensdag 24 oktober gaat 'De kaarten worden geschud' in première. De theatervoorstelling is een initiatief van Project Op de kaart, een samenwerkingsverband tussen de Vereniging gehandicaptenzorg Utrecht, Lfb, Cliëntenbelang Utrecht, Mee en Agis zorgkantoren. Het project wil kwetsbare burgers beter in beeld brengen bij gemeenten. Bij de komst van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) worden gemeenten verantwoordelijk voor de begeleiding van mensen met een beperking. Dit vraagt behoorlijk wat aanpassing en begrip van alle partijen.

Interactief
'Op de kaart' hoopt dat de theatervoorstelling een dialoog op gang brengt tussen kwetsbare burgers en wethouders, beleidsmedewerkers en Wmo-ambtenaren. De voorstelling is interactief. Na iedere scène krijgt het publiek de kans om ideeën en oplossingen aan te dragen.

'De kaarten worden geschud' wordt gespeeld door het gelegenheidsgezelschap Forum en geregisseerd door theatermaakster Ien van Nieuwenhuijzen. Zij werkt vanuit de methodiek van het 'Theatre of the oppressed,' een theatervorm waarbij mensen in een kwetsbare positie zich bewust worden van hun mogelijkheden.

De première van 'De kaarten worden geschud' is op woensdag 24 oktober 2012 om acht uur 's avonds in Theater Rasa, Pauwstraat 13a in Utrecht. Informatie bij Jolanda Geerssen, telefoonnummer: 06-27524560. De voorstelling kan worden besproken voor optredens bij Op de kaart opdekaart@reinaerde.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!