Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Levensecht op avontuur met Vita care Tms

18 september 2012 Door de redactie Geen reacties

Zumbadansen, motorrijden, paardrijden, diepzeeduiken of liever een junglesafari? Waarschijnlijk zijn het allemaal activiteiten die niet direct bij je opkomen als je denkt aan mensen met een ernstige meervoudige beperking. Toch is de kans groot dat je één van deze activiteiten terugleest in de rapportagemappen op Nieuw buitenzorg van stichting Philadelphia, een woonvoorziening in Leiderdorp voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen die sinds 2010 gebruik maakt van Therapeutic motion simulation (Tms) van Vita care.

Begeleidster Annelies Hoogenboom beschrijft: "In de 'Vita care ruimte' staan twee grote ligstoelen, een zachte aangepaste stoel die een beetje op een paardrijdzadel lijkt en een plateau voor een rolstoel. Recht tegenover de stoelen hangt een enorme televisie. De ruimte is volledig donker te maken, zodat er geen afleiding is van andere prikkels. Wanneer een filmpje wordt gestart, komen de stoelen langzaam omhoog en trillen en bewegen mee op de geluiden en beelden. Bij het ene filmpje ligt de nadruk vooral op geluiden, terwijl bij andere filmpjes, zoals van het paardrijden, de bewegingen belangrijker zijn."

Bewegingen aanpassen aan cliënt
"Aangezien de Tms in onze voorziening staat, kunnen we hem dagelijks inplannen in het activiteitenrooster. Zowel begeleiders van dagbesteding als woonbegeleiders kunnen zonder al te veel moeite leren hoe ze hem moeten bedienen. In het weekeinde of 's avonds maken er geregeld ouders samen met hun kind gebruik van. Er is een ruime keuze uit filmpjes met verschillende onderwerpen en van een verschillende tijdsduur. Ook kan de heftigheid van de bewegingen worden aangepast aan wat de cliënt prettig vind.

"Het effect van Tms verschilt per cliënt, zoals bij veel activiteiten. De meeste cliënten worden er actiever van en lijken het prettig te vinden. De één heeft vooral oog voor het filmpje, de ander gaat het liefst op zijn buik liggen om de bewegingen te voelen. Toch zie je soms aan kleine dingen het effect. Een cliënt doet ineens zijn ogen open, terwijl hij de hele ochtend slaperig was. Een man krijgt een glimlach op zijn gezicht bij een . Een vrouw die gewoonlijk vooral aandacht heeft voor haar handen, kijkt aandachtig naar de paarden op het scherm en beweegt mee op het zadel."

Samen ervaren
"Doordat de ligstoelen breed zijn, kan je gemakkelijk naast of achter de cliënt gaan zitten en het samen ervaren. Dit geeft een veilige en gezellige sfeer, en helpt om iemand te stimuleren en om hem te ondersteunen bij een actieve houding op het zadel. Uit onderzoek is gebleken dat de Tms vooral positief effect heeft op de rompbalans, en op de motoriek van de cliënt. Maar zelfs als je dat buiten beschouwing laat, is het vooral een bijzondere en leuke activiteit voor mensen met een ernstige meervoudige beperking. Annelies Hoogenboom

Tms kost gemiddeld 3 tot 7 euro per half uur per platform. Instellingen kunnen de platforms huren, kopen of per gebruik betalen. Cliënten kunnen een meerrittenkaart aanschaffen. De films worden online afgespeeld, de nieuwste films zijn steeds beschikbaar.
Bekijk hieronder een film over Vita Care Tms bij 's Heerenloo.

Deze aflevering van de rubriek Activiteiten staat in de Klik van Oktober, die verschijnt 21 september.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!