Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

'Let op privacy bij huisartsbezoek verstandelijk beperkte cliënt'

13 juli 2011 Door de redactie Geen reacties

Mensen met een verstandelijke beperking gaan minder vaak naar de huisarts dan verwacht. De communicatie met de huisarts verloopt over het algemeen prima, maar over de privacy moet nog eens worden nagedacht, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het Nivel in Huisarts & Wetenschap.

Veel mensen met een verstandelijke beperking in een woonvorm in de wijk zijn als ze ziek zijn afhankelijk van anderen om de huisarts te bezoeken. Begeleiders of familie moeten signaleren dat er iets aan de hand is en contact opnemen met de huisarts, omdat mensen zelf vaak niet in de gaten hebben dat dit nodig is. De onderzoeker van Nivel ondervroegen telefonisch 216 naasten van mensen met een met een lichte of matige verstandelijke beperking naar hun ervaringen met het huisartsbezoek.

NIVEL-onderzoeker Mieke Cardol: "Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaker chronische aandoeningen en toch is 20% het afgelopen jaar niet bij de huisarts geweest. Bovendien doen mensen met een verstandelijke beperking minder mee aan preventieve programma's dan anderen. Zijn we wel alert genoeg? Zijn we niet af en toe te laat met het signaleren van gezondheidsproblemen?"

Tevreden
Consult en behandeling bij mensen met een verstandelijke beperking vereisen specifieke kennis en communicatieve vaardigheden van de huisarts. Uit het onderzoek blijkt naasten heel tevreden zijn over de communicatieve vaardigheden van de huisartsen. Een derde van de naasten zegt dat de huisarts vooral spreekt met de persoon met de verstandelijke beperking. In de helft van de gevallen sprak de huisarts met beiden.

Cardol: "Toch vindt 85% van de naasten dat hun verwant met verstandelijke beperking niet alleen naar de huisarts kan. Als redenen hiervoor noemen ze de communicatie met de huisarts of problemen met het vervoer."

Alleen spreken
"De vraag is ook of de begeleider wel altijd mee moet naar de spreekkamer", stelt Cardol. "Hoe zit het met de privacy als je niet alleen naar de huisarts kunt? Soms wil je iets met de huisarts bespreken wat je liever niet doet in aanwezigheid van een begeleider van de woonvorm of de familie. Bijvoorbeeld anticonceptie of diabetescontrole. Huisartsen doen er daarom goed aan eerst na te gaan of de aanwezigheid van een begeleider of familielid in de spreekkamer wel gewenst is."

Lees het volledige onderzoek naar Huisartsenzorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!