Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Leren van slachtoffers seksueel misbruik in gehandicaptenzorg

17 februari 2020 Door de redactie Geen reacties

Wat kunnen we leren van mensen met een verstandelijke beperking die seksueel misbruikt zijn? Daarvoor is een toolkit en film ontwikkeld, die begin april in première gaat.

Op 2 april 2020 gaat de film ‘Dat je het niet meer hoeft weg te stoppen’ in première. Deze film is onderdeel van de Toolkit van het project ‘ Leren van slachtoffers van seksueel misbruik’, ontwikkeld door belangenorganisatie Lfb.

De Toolkit bestaat uit vier producten voor cliënten, naasten en professionals:

1. In de film vertellen mensen met een verstandelijke beperking over wat het misbruik betekend heeft in hun leven. En wat hun ervaringen zijn met hulpverlening na het misbruik. Zodat andere mensen met een beperking, hun ouders en verwanten, maar ook zorgprofessionals van hen kunnen leren.

2. Begeleidend aan de film wordt een boekje met foto’s en teksten uitgebracht. Hierin zijn de lessen uit de ervaringsverhalen kort en bondig opgeschreven.

3. Er zijn themabeenkomsten voor cliënten, naasten en professionals.

4. Er is een training voor professionals, om binnen de instelling aan de slag te gaan met dit thema.

De training is ontwikkeld door Marijke Lammers in samenspraak met Marianne Heestermans, Dounia Bouchikhi, Mireille de Beer en Lian Nuyten. Filmmaker is Loes van Veen, bekend van film ‘Liefde is Overal’. De foto’s in het boekje zijn gemaakt door Angela Jütte.

De filpremière is op donderdag 2 april 2020 van 15.00 uur tot 17.30 uur in de Metaal Kathedraal in Utrecht. Aanmelden kan via filmpremiere@lfb.nu. Meer informatie over de training via l.nuyten@lfb.nu.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!