Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Leren van Casussen: steunpilaren voor jongen met syndroom van Down

29 juni 2022 Door de redactie Geen reacties

In de serie Leren van Casussen van Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) staat een nieuwe casus: De andere kant van het syndroom van Down. We maken kennis met Jorik, een jongen van 16 met downsyndroom die steeds vaker ontregelt en stagneert. Het CCE wordt ingeschakeld, omdat de professionals om Jorik heen niet meer weten hoe ze met hem om moeten gaan zonder dat het mis gaat.

In deze casus wordt gesproken met een leerkracht van Jorik, met een begeleider van de zorgboerderij waar hij vaak is en met Jannie van Lenthe. Zij was tot eind 2020 CCE-coördinator en heeft onderzoek gedaan naar de terugval in het functioneren bij mensen met het syndroom van Down.

Het blijkt van belang om te weten welke rituelen Jorik heeft, en waarom die bij spanning ineens zoveel meer worden ingezet door hem. Lukt het om door te zoeken naar de oorzaken achter de spanning en een meer eenduidige aanpak in de begeleiding om Jorik zichzelf weer terug te laten vinden? Zowel thuis, op school als op de zorgboerderij probeert men een steunpilaar voor Jorik te zijn.  |

Bekijk de casus op de website van het CCE

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!