Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Leren van Casussen: ouders en begeleiding lijnrecht tegenover elkaar

16 februari 2022 Door de redactie Geen reacties

Centrum voor Consultatie en Expertise gaat in een nieuwe aflevering van Leren van Casussen in op het verhaal van Esther, die steeds dwarser reageert, niet meer naar dagbesteding gaat en haar frustratie afreageert met verbale en fysieke agressie. Volgens de ouders komt dit doordat ze te weinig wordt uitgedaagd. Het team vindt dat Esther juist moeite heeft met prikkelverwerking.

Esther woont met drie andere jonge vrouwen in een woning, een project voor jongeren om toe te groeien naar zelfstandigheid, waar de ouders van Esther erg naar uitkijken. Het gaat op de woning niet goed en bij de vrouwen is juist een terugval in zelfstandigheid te zien.

Conflict
Ouders en team blijven in eerste instantie wel met elkaar praten, maar dit lost niets op. Beide partijen blijven bij hun standpunt en staan daarmee lijnrecht tegenover elkaar. Een conflict is geboren.

Esther zit hier tussenin, voelt dit en vertoont hierdoor nog meer probleemgedrag. Ze loopt en fietst veel op het terrein, maar op momenten van veel spanning let ze hierbij niet goed op, wat gevaarlijke situaties oplevert. Haar daarin beperken levert nog meer fysieke en verbale agressie op.

Juist dit probleemgedrag bevestigt ieders kijk op de situatie. Bij de ouders versterkt het probleemgedrag hun angst dat Esther verder achteruit zal gaan. Bij de begeleiding versterkt het probleemgedrag hun angst voor meer escalaties. Het conflict wordt juist door deze verschillende angsten veroorzaakt.

Beide kanten van het verhaal blijken wel een goed punt te hebben. Maar voordat de ouders en het team dit kunnen erkennen, moet eerst de angst van de verschillende partijen worden verminderd.

Woonsituatie veranderde
CCE ziet in verandering van de context de eerste goede stap richting vermindering van de angst bij zowel de ouders als het team. De woning van de jonge vrouwen zou al worden gesloten en hierop is voortgeborduurd.

Omdat Esthers nieuwe appartement nog even op zich liet wachten, bleef zij in de woning zitten; de andere cliënten verhuisden wel. Dat gaf al veel rust.

De angst verdween
Esther maakte een grote stap in haar zelfstandigheid. Dit verminderde de angst voor achteruitgang bij de ouders.

Esthers begeleiding werd overgenomen door een ander, stabiel team, dat getraind is in omgaan met agressie. Zij zijn minder bang voor escalatie van Esthers gedrag. Nu ook de angst van het team verdween, kwam de weg naar een betere samenwerking in beeld.

Hoe CCE probeert ouders en het team meer op één lijn te krijgen, lees je op de website van CCE.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!