Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Leren van Casussen: Opbouw in vertrouwen bij gehechtsheidsproblemen

26 mei 2020 Door de redactie Geen reacties

Het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) heeft een casus online gezet over de 22-jarige Deborah. Deze jonge vrouw met een matig verstandelijke beperking is sinds haar 6e al 13 keer overgeplaatst vanwege agressief en destructief gedrag. Begeleiders zijn bang voor haar en op slechte dagen wordt Deborah vaak meerdere keren per dag afgezonderd en gefixeerd.

Deborah woont nu vier jaar bij de Twentse Zorgcentra, al was het aanvankelijk als crisisopname bedoeld. De instelling waar ze woonde kon echter niet voldoen aan haar zorgvraag. Daarom bleef ze bij de Twentse Zorgcentra, al zag men daar aanvankelijk ook geen perspectief meer voor haar.

Vicieuze cirkels
Gedragskundige Kyra Althanning van de Twentse Zorgcentra vertelt waar Deborah en haar begeleiders mee kampten en hoe door verschillende interventies de toekomst er voor de jonge vrouw nu beter uitziet.

Deborah is verbaal zeer sterk, waardoor ze vaak overschat werd. Daarbij heeft ze door verwaarlozing en seksueel misbruik in haar eerste levensjaren kenmerken van PTSS en hechtingsproblemen. Dit leidde tot extreem probleemgedrag, dat in stand gehouden werd door haar omgeving.

Er bleek sprake van drie vicieuze cirkels
-  rond haar beperkte eigenwaarde,
-  rond verlatingsangst en
-  rond angst van het team.

Veranderingen in de omgeving (het team) waren nodig om de cirkels te doorbreken. Hoe de zorgprofessionals daarin slaagden, kun je lezen in de casus ‘Opbouw in vertrouwen bij gehechtheidsproblemen’.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!