Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Leren van casussen: Leopold doet weer mee

17 januari 2018 Door de redactie Geen reacties

Bij het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) wordt Leopold aangemeld, een 33-jarige man met een lichte verstandelijke beperking en een autismespectrumstoornis. Leopold is vaak agressief en vernielzuchtig. Al enige tijd zit hij alleen nog maar op zijn kamer en contact met begeleiders is puur functioneel. Er is sprake van wederzijds wantrouwen. Het team rond Leopold weet niet meer hoe hij ooit nog aan zinvolle dagbesteding moet komen.

Leopolds destructieve gedrag boezemt begeleiders angst in. Ze durven niet alleen zijn kamer binnen te gaan en als ze met hem buiten gaan wandelen lopen er drie begeleiders mee, terwijl Leopolds handen met banden vastzitten aan zijn broek.

Alleen
Die wandeling is de enige daginvulling voor hem. In het weekend zit Leopold altijd op zijn kamer, want dan is er te weinig personeel aanwezig om hem met drie man te kunnen begeleiden.

Op zijn kamer kan Leopold niets doen, omdat hij alles vernielt wat hij in zijn handen krijgt. Zelfs het meubilair is vastgezet, zodat hij er niet mee kan gooien. Het team is het over één ding eens: dit draagt niet bij aan kwaliteit van leven voor Leopold.


Verleden
Het CCE duikt in het verleden van Leopold. Op zijn 16e is hij opgenomen in een observatiecentrum waar men ontdekt dat er bij hem sprake is van een lichte verstandelijke handicap, een lage emotionele ontwikkeling en problemen op het gebied van communicatie.

Het niveau van zijn taalbegrip is lager dan dat van zijn taalgebruik. Hierdoor wordt Leopold vaak overschat. Door zijn ASS neemt hij taal ook nog eens heel letterlijk. Het zijn aspecten die een grote rol spelen in zijn huidige gedrag.


Interventies
Lees op de website Leren van casussen van het CCE wat orthopedagoog Gerrie van Laar, werkzaam als coördinator bij het CCE regio Noord Oost, met verschillende interventies heeft bereikt bij Leopold. Zo werd beter aangesloten op zijn sociaal-emotionele niveau en kreeg hij met een afwisselend dagprogramma weer meer kwaliteit van leven.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!