Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Lekker onder de droger na het bad

22 april 2013 Door de redactie Geen reacties

Mensen met moeilijke lichamen niet meer afdrogen na een badbeurt, maar ze lekker onder de droger leggen. Dat kan sinds kort met de Human body dryer. Het apparaat is ontwikkeld door de ouders van een meervoudig gehandicapte jongen die heel moeilijk is af te drogen vanwege zijn hoge spierspanning. In een zwembad maakten ze kennis met het droogsysteem van Haysteck. De jongen kon in zijn rolstoel na het zwemmen opdrogen onder een zachte bries en warme lampen, waardoor hij lekker ontspande en het aankleden daarna ook een stuk makkelijker verliep.

De ouders zijn eigenaar van het bedrijf Naomi fashion & twinks, en ontwikkelden een droger waarin mensen zowel zittend als liggend kunnen drogen: de Human body dryer.

Pilotproject
Begeleider van mensen met een meervoudige beperking Joost Könst en zijn collega's hebben de afgelopen drie maanden kunnen proefdraaien met het apparaat, en ze zijn er erg over te spreken.

"Vorig jaar waren we met ons team aan het brainstormen over hoe we het werk zouden kunnen verlichten. We hadden het onder meer over hoe we het afdrogen van de cliënten zowel voor hen als voor ons gemakkelijker konden maken. We dachten aan een föhn. Vooral één bewoner, een man die altijd in foetushouding ligt, konden we niet echt goed afdrogen na een badbeurt. Het deed hem zeer, en het kostte ons veel moeite. We hebben toen de ergotherapeut om advies gevraagd. Die ging op zoek, en stelde bij wijze van proef dit apparaat voor. Wij mochten het als pilotproject uitproberen."

Genieten
"Nou, ik kan je zeggen dat we er zeer lovend over zijn,"vertelt Joost Könst . "Je legt de cliënt na de badbeurt op het apparaat, en in 5 minuten is hij veel droger dan we hem ooit met handdoeken kunnen krijgen. Het is zowel voor de cliënten als voor ons een echte verlichting. Van de acht cliënten in onze leefgroep kunnen er zes onder. De andere twee in principe ook, maar aan dit model zat nog geen douchemogelijkheid. Het is niet alleen gemakkelijker en beter voor iedereen, de cliënten genieten er ook van. De man die altijd in foetushouding ligt strekt zich vanzelf uit als hij onder de warme lampen en de bries ligt. Die is veel minder gespannen daardoor. Eén cliënt had een paar keer nodig om eraan te wennen, maar die vindt het nu ook fijn. We moeten het apparaat volgende maand weer inleveren, en dat dat vinden we erg jammer. Maar om het te kunnen aanschaffen moeten we nog wel even sparen. De organisatie kan het zich niet veroorloven, want als wij er een krijgen, dan zullen andere afdelingen er vast ook een willen."

Prijs 24.000 euro. Bekijk hier een uitzending van omroep Max over de 'mensendroger'.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!