Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Leidse wetenschappers onderzoeken ontwikkeling van Het Dorp

23 september 2021 Door de redactie Geen reacties

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft driekwart miljoen euro beschikbaar gesteld om in kaart te brengen wat de impact van Het Dorp in Arnhem door de jaren heen is geweest.

De Leidse wetenschappers - bijzonder hoogleraar Monika Baár en universitair docent Paul van Trigt – willen samen met twee promovendi de lokale geschiedenis van Het Dorp belichten aan de hand van verhalen van (voormalige) bewoners.

Die verhalen zijn niet alleen maar positief. Zo waren er bewoners die het gevoel hadden niet te mogen klagen met ‘zo’n groot cadeau van de staat’, maar zij voelden zich er soms ongelukkig. Zo waren er eerst alleen maar eenpersoonswoningen te vinden, omdat men zich niet kon voorstellen dat mensen met een beperking ook zouden willen trouwen of een gezin zouden willen stichten.

Minder bekend
“We willen de minder bekende geschiedenis vertellen,” zeggen de Leidse wetenschappers. Dat er in 1962 tijdens de eerste marathonuitzending op de Nederlandse televisie onder leiding van Mies Bouwman 12 miljoen gulden werd opgehaald voor Open Het Dorp is nog wel in het collectieve geheugen te vinden. Maar dat Het Dorp ook in het buitenland navolging vond (waaronder in Japan), is minder bekend. Dat gaan ze dus in kaart brengen.

Daarnaast focust het team zich op de lokale geschiedenis van Het Dorp. Een gunstige bijvangst is dat op deze manier het bedreigde archief en de afgetakelde historische objecten veilig gesteld worden. Het Dorp is inmiddels al jaren onderdeel van zorgorganisatie Siza.

De uitkomsten van het onderzoek worden onder meer geplaatst op een website in eenvoudige taal. Daarnaast komt er een documentaire.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!