Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Leiding Humanitas stapt op

17 september 2013 Door de redactie Geen reacties

Raimond Nicodem, de interim-bestuurder van Humanitas Dmh, en de raad van toezicht stappen op wegens de beroering over de extreem hoge rekening die Nicodem bij de zorgorganisatie indiende voor 1 maand werk: 95.000 euro. Medewerkers van Humanitas waren zeer verontwaardigd over deze declaratie, in een tijd van heftige bezuinigingen op de directe zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

De zaak kwam in de publiciteit via het door nieuwsmedia ingestelde nieuwe klokkenluiderssysteem publeaks.nl, waar burgers anoniem documenten heen kunnen sturen. De Volkskrant pakte de kwestie op en zocht hem uit. Naar aanleiding van het artikel over de hoge vergoeding van de interim-bestuurder in de Volkskrant werd maandagochtend in Nieuwegein een personeelsbijeenkomst gehouden, waar drie leden van de raad van toezicht verantwoording wilden afleggen.

Goedgekeurd
Volgens de Volkskrant van 17 september probeerden ze de zaak recht te praten, maar sloegen ze om toen kritische medewerkers voet bij stuk hielden. De tarieven van Nicodem en van zijn assistente, die 35.000 euro declareerde voor een maand werk, waren van te voren goedgekeurd door Henk Luchtmeijer, die de raad van toezicht leidt. Hij is in het verleden in opspraak geraakt door financiële onduidelijkheden bij de Arbeidsvoorziening Rijnmond.

Tijdelijke oplossing.
Raad van toezicht-lid Jos Baardemans is maandag uit de raad gestapt om waarnemend bestuurder te worden. Volgens de gedragscode voor zorgbestuur is zo'n overstap niet toegestaan. Een woordvoerster van Humanitas DMH zegt in de Volkskrant dat dit een tijdelijke oplossing is.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!