Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Leesboek voor kinderen van ouders met een verstandelijke beperking

12 december 2018 Door de redactie Geen reacties

‘Kijk mij eens!’ is een nieuw kinderboek speciaal voor kinderen van 8 tot 10 jaar die bij ouders met een verstandelijke beperking opgroeien. Het boek beschrijft het verhaal van een dag uit het leven van Naomi, kind van een moeder met een verstandelijke beperking. Het is een samenleesboek om te lezen met de juf, een buurvrouw, een tante of een hulpverlener. | Illustratie Iris de Groot

Normaal begaafde kinderen die opgroeien bij ouders met een verstandelijke beperking zijn een vergeten groep kinderen. Als er hulp komt, is deze meestal gericht op de ouder(s).

Het kinderboek ‘Kijk mij eens!’ is tot stand gekomen in samenwerking met belangenvereniging Sien en hulpverleners van zorgorganisaties ASVZ, Philadelphia en Cordaan Jeugd. Het is bedoeld als steuntje in de rug voor kinderen van ouders die een verstandelijke beperking hebben.

Naomi wil naar school, maar haar moeder wordt maar niet wakker en helpt haar en haar broertje niet. Er is geen eten en haar kleren zijn niet gewassen. “Ik ben Jennie en ik ben nu al lang volwassen. Naomi haar verhaal lijkt op het verhaal van mij als kind… Ik hoop dat dit boek jullie zal helpen om te praten over thuis en over jullie gevoelens,” schrijft Jennie Prins, ervaringsdeskundige achterin het boek.

Elk hoofdstuk eindigt daarom met een aantal vragen en opdrachten om samen te bespreken. Zoals wie zou kunnen helpen om te zorgen dat het thuis beter gaat.

‘Laat ons voelen dat we niet alleen staan en ook wij ondersteuning’ krijgen, is een van de vragen van deze groep ‘vergeten kinderen’ die achterin het boek staan. Illustrator Iris de Groot maakte als ervaringsdeskundige eerder het stripboek ‘Mamma?’ over het opgroeien met een verstandelijk beperkte ouder. “Als kind voelde ik me alleen in mijn frustratie en verdriet, niemand had er oog voor. Ik ben blij te mogen bijdragen aan dit boeken hoop dat kinderen zich in het boek herkennen en gehoord voelen.”  |


Kijk mij eens! Tekst Hanneke de Jonge. Illustraties Iris de Groot. Het boek is voor € 7 aan verzendkosten te bestellen via de webwinkel van Sien, www.sien.nl/webwinkel.html#kijk-mij-eens.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!