Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Leerwerktraject voor vluchtelingen in de gehandicaptenzorg

20 september 2023 Redactie Klik Geen reacties

Half september hebben acht organisaties, waaronder zorginstellingen Amarant, Cello en Sterk Huis, een samenwerkingsovereenkomst getekend voor traject Kansrijk, waarbij statushouders en jonge vluchtelingen een leerwerkplek krijgen om uiteindelijk uit te stromen naar (betaald) werk binnen deze zorgorganisaties voor mensen met een beperking.

Voor statushouders en jonge vluchtelingen kan het lastig zijn om een passende werkplek in Nederland te vinden. Omdat er een groot tekort aan zorgmedewerkers, is het doel van leerwerktraject Kansrijk om op deze manier elkaar te helpen: de vluchtelingen aan toekomstperspectief en de zorg aan nieuwe talenten.

In oktober starten 20 deelnemers, waarvan 15 statushouders en 5 jonge vluchtelingen, met een leerwerkplek binnen zorgorganisatie Amarant. Dit combineren ze met taal- en zorggerelateerd onderwijs. Het traject bestaat uit twee blokken van elk 20 weken. Het doel is om de trajecten af te sluiten met een betaalde baan als zorgondersteuner binnen Amarant en met het behalen van het mbo-certificaat Ondersteuning thuis. Daarnaast is er de mogelijkheid om door te stromen via andere leerroutes.

Cello werft 20 mensen met een vluchtelingenachtergrond als vrijwilliger. Zij maken zo kennis met de gehandicaptenzorg. Daarnaast zijn er mogelijkheden om door te groeien naar een opleiding en een werkplek.

Kansrijk wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van het zorgkantoor en door de samenwerking met de Gemeente Tilburg, WerkgeversServicepunt Midden-Brabant, Refugee Team, ROC Tilburg en Calibris Advies. Ook gaan studenten van de Academische Werkplaats van Tranzo en Tilburg University wetenschappelijk onderzoek doen naar Kansrijk.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!