Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Leer meer over pijn bij mensen met een verstandelijke beperking

7 juli 2014 Door de redactie Geen reacties

Veel mensen met een verstandelijke beperking zijn voor het vaststellen van pijn afhankelijk van familie en zorgverleners. Voor begeleiders, gedragsdeskundigen, artsen voor verstandelijk gehandicapten, fysiotherapeuten en verpleegkundigen bestaan verschillende observatielijsten om pijngedrag te registeren. Daarnaast verschijnt dit jaar een richtlijn pijn bij volwassenen met een verstandelijke beperking van de beroepsvereniging verpleegkundigen en verzorgenden.

Op het Kennisplein gehandicaptensector zijn vanaf nu verschillende observatielijsten te downloaden. De komende tijd plaatst het Kennisplein iedere week één van de observatielijsten, met bijbehorende uitleg.

Vermoeden van pijn
Pijnobservatielijsten kun je gebruiken bij een vermoeden van pijn, bij verandering van gedrag of na een interventie. Welke observatielijst je gebruikt hangt af van het type cliënt. Je kunt kiezen uit observatielijsten voor pijngedrag voor de volgende cliëntgroepen: autisme of vreemd pijngedrag dementie, kinderen of overig. Welke observatielijst je wanneer en met welke frequentie inzet, is afhankelijk van het doel, maar ook van de voorkeur van de zorginstelling.

Trainingen
Om verkeerde conclusies te vermijden moet een observatielijst met de nodige kennis van zaken worden gebruikt. Via trainingen kun je die noodzakelijke kennis verkrijgen. Door een observatielijst alleen maar in te vullen kun je geen harde uitspraken doen of iemand al dan niet pijn lijdt. Het is een beginpunt voor multidisciplinaire pijndiagnostiek.

Je vindt de observatielijsten op het Kennisplein gehandicaptensector.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!