Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

‘Lastige familie buitenspel gezet door zorginstellingen’

3 december 2019 Door de redactie Geen reacties

Zorginstellingen gebruiken een nieuwe bevoegdheid die hier niet voor bedoeld is, om kritische familie buitenspel te zetten. Dat blijkt uit onderzoek van televisieprogramma De Monitor, in samenwerking met dagblad Trouw en onderzoeksjournalistiek platform Investico. Minister Dekker vindt de bevindingen zorgelijk en bespreekt deze met de rechterlijke macht.

Sinds 2014 kan een zorginstelling de rechter verzoeken om een wettelijk vertegenwoordiger in te stellen of te ontslaan voor een cliënt met bijvoorbeeld een verstandelijke beperking, verslaving of dementie. Een uitkomst als er bijvoorbeeld geen familie is die voor de cliënt kan opkomen. De meeste verzoeken van zorginstellingen worden goedgekeurd, geeft de Raad voor de Rechtspraak aan.

‘Mondige ouders’ worden niet gewenst

Journalisten van De Monitor, Trouw en Investico spraken met diverse ouders die aangeven als wettelijk vertegenwoordiger van hun kind buitenspel te zijn gezet door zo’n verzoek van een zorginstelling. Ook professionele bewindvoerders en mentoren ervaren druk vanuit zorginstellingen, zo blijkt uit een enquête die de journalisten hielden onder deze beroepsgroep. Bijna een kwart van de respondenten gaf in de enquête aan wel eens druk te ervaren om anders te handelen dan in het belang van hun cliënt.

Volgens Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming, was de wetswijziging uit 2014 hier niet voor bedoeld. Hij gaat met de rechterlijke macht bespreken hoe de betrokkenheid van de familie in de praktijk beter kan worden geborgd bij instellingsverzoeken en ontslag van de vertegenwoordiger.

Belang van het kind
Brancheorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland heeft laten weten dat de zorgaanbieder altijd het belang van het kind voorop moet stellen. Woordvoerder Johan van Ruijven: ‘Soms kan dit betekenen dat de gang naar de rechter nodig is. Maar alleen als ouders blijvend niet in het belang van het kind handelen. Niet vanwege een strijd tussen ouders en instelling.’   |

Bekijk de uitzending van De Monitor ‘Kind onder bewind’ of lees meer over het onderzoek in artikelen op de websites van Trouw en Investico.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!