Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Langer zwangerschapsverlof bij couveusekind

21 april 2008 Door de redactie Geen reacties
Ouders van couveusekinderen pleiten voor een extra lang zwangerschapsverlof.

Als een kind veel te vroeg of ernstig ziek ter wereld komt, gebeurt het regelmatig dat de moeder alweer moet gaan werken als het kind nog maar net of zelfs nog niet thuis is. In een brief aan minister Donner van Sociale zaken en werkgelegenheid, vraag de Vereniging van ouders van couveusekinderen (Voc) om verlenging van het kraamverlof tot tien weken na thuiskomst van het kind. ‘Moeder en kind krijgen zo de kans een band op te bouwen en elkaar te leren kennen, en het kind krijgt rustig de tijd om aan te sterken na de moeilijke eerste periode van zijn leven.’

Vrijwel geen enkele moeder van een couveusekind voelt zich na afloop van het verlof in staat om te werken, bleek uit een steekproef van de Voc. De meesten melden zich ziek, maar ook zorgverlof, ouderschapsverlof en vakantiedagen worden gebruikt.

Zwangerschapsverlof inclusief bevallingsverlof duurt in Nederland 16 weken, ook als het kind veel te vroeg komt. In sommige andere landen (België, Duitsland) bestaan aangepaste regelingen voor als het kind na de geboorte in het ziekenhuis moet blijven.

Meer informatie op www.couveuseouders.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!

Abonneren