Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Langdurig verzuim in de zorg neemt verder toe

31 augustus 2021 Door de redactie Geen reacties

In het tweede kwartaal van 2021 heeft 22 procent van de zorgmedewerkers zich ziek gemeld. Dit is een normaal percentage voor deze periode. Wat volgens verzuimdatabedrijf Vernet wel opvalt, is dat het verzuim langer duurt dan eerder. Wie zich ziek meldt, is gemiddeld meer dan een maand thuis.

Uitgesplitst naar sectoren valt op dat in de branches ziekenhuizen, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg het verzuimpercentage gestegen is ten opzichte van een jaar eerder. Binnen de VVT (verzorging, verpleging, thuiszorg) is het vrijwel gelijk gebleven.

Vernet heeft op haar website www.vernet.nl een analyse gezet naar de verzuimontwikkeling binnen de zorg. De invloed van de coronacrisis is duidelijk merkbaar. Zo is kortdurend verzuim (1 t/m 14 dagen ziek) afgenomen, terwijl middellang verzuim juist toeneemt. Dat geldt overigens ook voor langdurig verzuim, dat volgens Vernet nog nooit zo hoog is geweest.

Tegelijkertijd is het aantal verzuimmeldingen gemiddeld onder de 1 gezakt, een situatie die Vernet nog nooit heeft meegemaakt. Dat lijkt positief, maar in tijden van extreem hoog verzuim, wanneer mensen lang ziek zijn, is er sowieso minder kans dat iemand zich nog eens ziek meldt.

De organisatie stelt: “Als verzuim steeds langer duurt, dan wordt de ruimte om voor korte tijd uit te vallen steeds kleiner, tot het punt dat er misschien helemaal geen ruimte meer over is. Is de zorg straks nog in staat om aan de stijgende zorgvraag te voldoen, als zorgen voor zichzelf soms al een grote uitdaging is?”  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!