Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Landelijke Kiezersdag voor mensen met een lvb

17 januari 2017 Door de redactie Geen reacties

In maart zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar deze dag organiseren Mee NL en ProDemos het project ‘Stem jij ook?’, bedoeld om mensen met een lichte verstandelijke beperking (lvb) en zwakbegaafden meer politiekbewust te maken en hen meer te leren over hun stemrecht. Onderdeel van het project is de Landelijke Kiezersdag op 11 februari; dan kunnen lvb’ers in debat met Kamerleden.

Het project ‘Stem jij ook?’ bestaat uit meerdere onderdelen.

 1. Landelijke Kiezersdag op 11 februari, van 10.00 tot circa 17.00 uur. Hiervoor is aanmelden noodzakelijk. Doe dit snel, want vol is vol. Let op: deelnemers moeten in staat zijn fysiek zelfstandig te kunnen reizen. Deelname is gratis, maar je moet wel zelf vervoer naar Den Haag regelen. Begeleiders die deelnemers brengen, kunnen zelf niet deelnemen aan de Kiezersdag. ProDemos en Mee zorgen voor (workshop)begeleiders en rondleiders. Programma:
  • Workshop ‘Wat is de Tweede Kamer?’
  • Workshop ‘Waar kan ik op stemmen?’
  • Rondleiding
  • Politiek debat over onderwerpen die voor mensen met een lvb interessant zijn
  • Oefenen met stemmen.
  • Feestelijke prijsuitreiking.
 2. Workshops in het land (tussen 1 februari en 14 maart) Meer info over deze workshops op locatie.
 3. Website stemjijook.nu: met informatie over verkiezingen, stemmen en politiek in eenvoudige taal voor de doelgroep.
 4. Verkiezingskrant, gemaakt voor mensen met lvb. Gratis te bestellen bij ProDemos, in pakketten van 25 stuks. Of download de krant.


‘Stem jij ook? is voor het eerst georganiseerd in de aanloop naar de Tweede Kamer van 2012. Wegens succes is dat herhaald voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2014, de Europese verkiezingen in 2014 en de provinciale statenverkiezingen in 2015.

Het project wordt onder meer ondersteund door het Fonds Verstandelijk Gehandicapten, Vgn, Nsgk, VSBfonds, Spz, Ieder(In), Lfb, Sien en KansPlus.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!