Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Landelijke hulplijn seksueel misbruik

8 oktober 2012 Door de redactie Geen reacties

De overheid heeft een landelijke Hulplijn seksueel misbruik ingesteld. De hulplijn is er voor slachtoffers van seksueel misbruik in het verleden en in het heden. Ook getuigen van seksueel misbruik en mensen die een slachtoffer willen helpen, kunnen bij de hulplijn hun verhaal kwijt via telefoonnummer 0900-9999001 en op www.hulplijnseksueelmisbruik.nl.

Het idee voor één landelijk meldpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik komt voort uit het werk van de commissie Deetman en de commissie Samson. Deze commissies onderzoeken respectievelijk seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk en seksueel misbruik van minderjarigen die onder verantwoordelijkheid van de overheid in instellingen of pleeggezinnen zijn geplaatst.

Slachtofferhulp
De hulplijn is bij gevestigd bij 'Slachtofferhulp Nederland'. De mensen die de hulplijn bellen krijgen een medewerker aan de lijn die na het horen van het verhaal ervoor zorgt dat zij met de juiste instantie in contact komen. Mensen kunnen de hulplijn ook anoniem bellen. En de mogelijkheid om rechtstreeks contact te zoeken met bijvoorbeeld de politie om aangifte te doen, of met bestaande hulporganisaties, blijft bestaan.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!