Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Lage intelligentie verhoogt risico op vage klachten

17 januari 2013 Door de redactie Geen reacties

Voor lichamelijke klachten kan niet altijd een duidelijke lichamelijke oorzaak worden gevonden. Om meer inzicht te krijgen in het ontstaan van deze zogenaamde 'functioneel somatische symptomen' (Fss) onderzocht promovendus Eva Kingma of de intelligentie van een persoon de kans op het ontstaan van Funcioneel somatische symptomen beïnvloedt. Mensen met een lagere intelligentie lijden er gemiddeld vaker aan dan mensen met een hogere intelligentie, is haar conclusie.

Kingma maakte gebruik van meerdere grote studies met gegevens van relatief gezonde mensen van uiteenlopende leeftijden. Bij de proefpersonen was de intelligentie gemeten en de ontwikkeling van de gezondheid gevolgd.

Geen werk
Om het verband tussen intelligentie en Fss te verklaren onderzocht Kingma verschillende factoren, waaronder socio-economische en stress-factoren. Ze ontdekte dat jongeren met een lagere intelligentie vroeg in het leven kwetsbaar zijn voor Fss wanneer ze hoge academische verwachtingen van hun ouders ervaren. Maar dit effect werkt mogelijk niet door tot in de volwassen leeftijd. Bij volwassenen lijkt een ongunstige werksituatie invloed te hebben op de conditie. Volwassenen met een lagere intelligentie zijn gemiddeld vaker ongewild werkloos dan volwassenen met een hogere intelligentie, wat de kans op Fss vergroot.

De rol van intelligentie in relatie tot de gezondheid verdient verder onderzoek, concludeert Eva Kingma. Zij deed haar onderzoek aan het Universitair medisch centrum van Groningen en promoveert 26 januari op haar proefschrift Intelligence and functional somatic symptoms and syndromes. Vanaf die datum is het proefschrift te vinden op de dissertatiesite van de Groningse Universiteit.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!