Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Laagdrempelige app om van je verslaving af te komen

24 februari 2015 Door de redactie Geen reacties

Met een spelletje op je smartphone van je verslaving afkomen? Het is binnenkort mogelijk. Een bestaande computertraining waarmee je brein wordt getraind om aangeleerde denkpatronen te doorbreken, is aan de Universiteit van Twente omgezet naar een app-versie. Marloes Postel, universitair docent psychologie aan de universiteit Twente, signaleert dat er behoefte is aan laagdrempelige zorg voor verslaafden. Veel verslaafden vinden de stap naar een therapeut te groot, dankzij deze app wordt de training eenvoudig toegankelijk voor een grotere groep mensen.

Hersenspoeling
"Online hersenspoelen met een goed doel", zo omschrijft Marloes Postel de app met de naam Breindebaas. Postel is naast haar werk op de universiteit Twente actief als onderzoeker bij Tactus verslavingszorg.

Drankjes wegschuiven
De Breindebaas-app verandert associaties die verslaafden hebben bij alcohol. Deelnemers krijgen tijdens de training foto's te zien van alcoholische en niet-alcoholische drankjes. Met een swipe-beweging kan de deelnemer de foto's van zichzelf wegschuiven of naar zich toe halen. De niet-alcoholische drankjes mag de deelnemer naar zich toe halen. Zodra er een alcoholisch drankje verschijnt, is de opdracht echter om te foto van zich weg te swipen en dan ziet de deelnemer de foto ook in de verte verdwijnen. Weg met de alcohol dus.

Ander denkpatroon
Door herhaaldelijk trainen, verandert het reactie- en denkpatroon in het brein.

"Op dit moment wordt veel onderzoek gedaan naar 'cognitive bias modification' (Cbm), een vorm van online therapie die je brein traint om aangeleerde denkpatronen ('biases') te doorbreken", vertelt Postel. Cbm richt zich op deze onbewuste processen waarvan bij verslaving sprake is. Als Cbm wordt ingezet in de verslavingstherapie, is de kans op terugval een jaar later met ruim tien procent verkleind.

Traditionele therapie
Traditionele verslavingsbehandeling bestaat uit cognitieve gedragstherapie, waar juist de nadruk ligt op bewuste processen en het doorbreken van aangeleerde denkpatronen. Zowel bewuste als onbewuste processen spelen echter een rol bij het in stand houden van een verslaving. Aandacht voor beide zal daarom ook het meest effectief zijn. Voor verslaafden die de drempel om naar een therapeut te gaan te hoog vinden, biedt de app een makkelijk, laagdrempelig alternatief doordat ze deze 'biases' zelf onbewust afleren." Postel krijgt hulp van appdesigners en zet met de omzet naar de app een grote stap voorwaarts.

Lees meer op www.utwente.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!