Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Laag btw-tarief voor anti-scheurpak

19 april 2013 Door de redactie Geen reacties

Voor anti-scheurpakken hoeft een klant geen 21% btw te betalen, maar mag de verkoper 6% rekenen, heeft de rechtbank van Gelderland deze week geoordeeld. Maar voor rolstoeljassen moet de klant wel de volle mep btw betalen. De zaak werd aanhangig gemaakt door het bedrijf Wi-Care, dat al jaren met de belastingdienst in de clinch ligt over de btw-tarieven voor scheurpakken en orthesejassen.

In de ene regio mochten leveranciers 6% btw rekenen voor antischeurpakken en orthesejassen, in een andere regio moest het 21% zijn. De ene belastinginspecteur heeft andere opvattingen over de functie van beide artikelen dan de andere.

Wi-Care wilde duidelijkheid over de zaak. Is een scheurpak nou een hulpmiddel of een gewoon kledingstuk? De rechter in Arnhem vindt het scheurpak een hulpmiddel om incontinentiemateriaal op zijn plaats te houden. Dus: laag tarief. Maar de orthesejas vindt de rechter geen onderdeel van de orthese, het is een beschermmiddel tegen regen en kou, en daar moet de koper, net als iedereen, 21% btw over betalen.

Lees de uitspraak op de site over gerechtelijke uitspraken, zoek naar awb 11/5296

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!