Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kwetsbare zwangeren

13 januari 2010 Door de redactie Geen reacties

Een Vlissings ziekenhuis biedt sinds kort speciale zorg aan kwetsbare zwangere vrouwen en hun partners. Hulpverleners hopen daarmee problemen op te lossen die zich voor, tijdens en vlak na de bevalling kunnen voordoen.

Verloskundigen en gynaecologen maken zich zorgen over de veiligheid van kinderen van ouders die heel jong zijn, verslaafd, verstandelijk gehandicapt of psychiatrisch patiënt. In Vlissingen melden zich elk jaar veertig tot zestig vrouwen over wie artsen en hulpverleners zich zorgen maken.

Het nieuwe zwangerschapsproject heet 'Veilige start Zeeland'. In overleg met de (aanstaande) ouders maken de hulpverleners een veiligheidsplan, zodat de baby in een zo veilig mogelijke omgeving kan worden geboren en opgroeien. Aan de ouders worden eisen gesteld, voldoen ze daar niet aan, dan neemt in ernstige gevallen het meldpunt Kindermishandeling de begeleiding over. '

Veilige start Zeeland' kost de gemeente en de provincie de komende twee jaar 200.000 euro. Als dankzij het project problemen worden voorkomen en de handelingsmogelijkheden van hulpverleners toenemen, wordt de manier van begeleiden uitgebreid naar de rest van Zeeland.

http://nieuws.zeeland.nl/nieuws/13780/Project_Veilige_start_Zeeland

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!