Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

‘Kwetsbare kinderen in Nederland te vaak in de isoleercel’

19 februari 2018 Door de redactie Geen reacties

Hoe kan het dat zoveel kwetsbare kinderen in Nederland alleen worden opgesloten? EenVandaag maakte een reportage over het gebruik van de isoleercel in de jeugdzorg.

Jeugdpsychiaters en ook jongeren uitten in de reportage van EenVandaag hun grote zorgen over het isoleren van kwetsbare jongeren in de jeugdzorg. Dit gebeurt volgens hen veel te vaak en zonder enig vorm van toezicht.

Robert Vemeiren bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Psychiatrie (NvvP) zei tegen EenVandaag dat hier snel een einde aan moet komen: ”Elke maatregel waarbij de vrijheid van het kind wordt ontnomen, zou extern getoetst moet worden. Ik roep de minister op de regels voor het isoleren van jongeren in de Jeugdzorg snel aan te scherpen.”


Traumatisch
Volgens jeugdpsychiater Vermeiren onderschatten veel mensen hoe traumatisch deze eenzame opsluiting is voor kwetsbare kinderen. “Het gaat echt om een uiterste maatregel, als een kind bijvoorbeeld heel suïcidaal is en er geen enkel ander middel kan worden ingezet.”

Lector jeugdzorg Peer van der Helm zegt dat dit soort maatregelen vaak nog jaren lang doorwerken. “Kinderen zitten in een half donkere ruimte, ze voelen ze vaak totaal mislukt en krijgen nachtmerries. Terwijl het juist om jongeren gaat die geen liefde van thuis hebben mee gekregen. Opsluiten is dan echt het laatste dat je zou moeten doen.”

Volgens van der Helm kan het zelfs effect op de intellectuele vermogens van kinderen. “Ze worden dommer en depressiever. En het werkt vaak averechts.” Lees ook de persoonlijke ervaringen van Klik-columniste Margreet Pereboom hierover: Alleen zijn in de isoleer maakt de problemen erger.


Registratie
Kinderombudsman Margrite Kalverboer deed in de uitzending een oproep voor een landelijk registratiesysteem en een wettelijke meldplicht. Ook vindt zij het veel te laat dat de gedragswetenschapper pas na 24 uur isolatie van een kind op de hoogte wordt gesteld. En ze zou willen dat er meer mensen op de groep beschikbaar zijn. “Het gaat om kinderen die zoveel hebben meegemaakt en extreem moeilijk gedrag hebben en dat red je niet met twee mensen op een groep.”  |

Bekijk de reportage van EenVandaag.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!