Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kwetsbaar gezin kost jaarlijks 40.000 euro

11 april 2012 Door de redactie Geen reacties

Een kwetsbaar gezin kost de overheid gemiddeld 40.000 euro per jaar, heeft de gemeente Woerden laten uitrekenen. In de Volkskrant van 7 april wordt uitgebreid aandacht besteed aan de becijfering. Onderzoeksbureau Stade Advies telde de kosten van bijstandsuitkering, maatschappelijk werk, jeugdzorg, schuldhulpverlening, geestelijke gezondheidszorg en opvoedingsondersteuning op en komt zo uit op 40.000 euro.

Het ministerie van Volksgezondheid laat de kosten landelijk uitrekenen. Volgens het Sociaal cultureel planbureau is 5 procent van de vier miljoen Nederlandse gezinnen kwetsbaar te noemen. Ze krijgen niet allemaal hulp; 1,5 procent van de gezinnen wordt geholpen, is de schatting.

De gemeentes krijgen straks allerlei nieuwe taken toebedeeld van het Rijk zoals de zorg voor kwetsbare gezinnen, maar hebben daar veel minder geld voor beschikbaar dan er nu aan wordt uitgegeven. Daarom willen gemeente weten hoe ze de kosten omlaag kunnen krijgen.

In de Volkskrant van 7 april ook een artikel over de gemeente Emmen, die de huishoudelijk hulp aan ouderen en mensen met beperkingen drastisch gaat beperken, en van mensen die hulp krijgen, verwacht dat zij een tegenprestatie leveren als vrijwilliger.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!