Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kunstroute verstandelijk beperkte kunstenaars

11 september 2015 Tjitske Gijzen Geen reacties

Dieuwertje Blok fietst in het Ntr televisieprogramma Landinwaarts een bijzondere kunstroute in Almelo en Enschede langs ateliers van kunstenaars met een verstandelijke beperking. Hoogleraar Klinische Neuropsychologie Erik Scherder legt kort uit wat de waarde is van het maken van kunst voor deze mensen.

De route langs de ateliers is één van vijf fiets-kunstroutes die zijn opgezet door de stichting Special Arts, een landelijke organisatie die zich sterk maakt voor kunst van mensen met verstandelijke handicap. De fietsroute leidt je langs plekken waar kunstenaars werken die genomineerd zijn voor een landelijke beeldende kunstwedstrijd voor mensen met een beperking.

Dieuwertje praat met Job in een atelier in Almelo, die een autistische stoornis heeft, en met Marjolein met het syndroom van Down in een atelier in Enschede. Erik Scherder vertelt haar dat kunst een fantastische prikkel is, omdat je er verschillende hersengebieden tegelijk mee activeert.

Het item was te zien in de uitzending van donderdag 10 september van Landinwaarts, het wekelijkse programma over pareltjes van cultuur in Nederland. De uitzending is terug te kijken op www.ntr.nl/landinwaarts op 15 tot 20 minuten.

Foto Hanny ter Doest

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!