Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kunstprijzen Special Awards uitgereikt

18 september 2019 Door de redactie Geen reacties

Thomas Verlaek, die werkt bij Atelier t Meer in Enschede (van zorgorganisatie Aveleijn), wint de eerste prijs van beeldende kunstwedstrijd Special Award 2019, voor kunstenaars met een beperking. De tweede prijs ging naar Karhang Mui werkzaam in Galerie-Atelier De Kaai (Gors) in Goes, de derde prijs kreeg Michel de Vreugd van atelier ’t Bollenpalet (Het Raamwerk) in Sassenheim. Guus Schut van Atelier23 (Siza) uit Arnhem won De Jong Talent Prijs. Publiekswinnaar was Nicole van Lier, werkzaam bij een atelier van zorgorganisatie Daelzicht.

Thomas Verlaek kreeg de prijs uit handen van Marijke van Hees, voorzitter van de Raad voor Cultuur. Met de uitreiking onderstreept de raad dat het maken van kunst toegankelijk moet zijn voor iedereen. Dat is van groot belang voor inclusie van mensen met een beperking.

De uitreiking van de Special Award vakjuryprijzen vond plaats in de Utrechtse Nicolaïkerk, waar tot en met aanstaande zondag van 39 genomineerde kunstenaars ieder drie kunstwerken tentoongesteld worden.

De vakjury onder leiding van Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum, had de moeilijke taak om een keuze te maken uit het veelzijdige werk waaronder beeldende kunst, video, keramiek en cross overs. De jury bestond verder uit kunstenaars Maartje Korstanje, Mai van Oers, Carolein Smit en Gijs Ambrosius (Special Award 2015 prijswinnaar).

Hoge kwaliteit
De juryleden, allen ook professioneel kunstenaar, toonden zich enthousiast over de techniekbeheersing en de hoge kwaliteit van de kunstwerken. De verrassende techniek en de knappe compositie vielen op bij het werk van eerste prijswinnaar Thomas Verlaek. Volgens de jury roepen die een zekere suspens op, die doet denken aan spannende speelfilms.

Alle prijswinnaars ontvangen een geldbedrag om in te zetten voor verdere ontwikkeling. Daarnaast was er een eervolle vermelding voor Mark Veen uit Baarn en Ruth van der Neut uit Utrecht.

De tentoonstelling in de Utrechtse Nicolaïkerk kent een groot aantal bezoekers. Het brede publiek is iedere keer weer onder de indruk van de bijzondere werken. Zaken als kleurgebruik, woordkeus en beeldtaal maken deze kunstwerken toegankelijk, open en direct. Verbazing, verdriet, blijdschap en verwondering liggen steeds dicht aan de oppervlakte en spatten er vanaf.

Geen bezigheidstherapie
Special Arts voorzitter Peter Pennekamp: “Deze uitreiking speelt een belangrijke rol bij het breken met het heersende beeld dat het bij gehandicapten, als het gaat om kunst, neerkomt op ‘bezigheidstherapie’. En dat terwijl, net als in de in sport, door mensen met een beperking op allerlei niveaus wordt gepresteerd. Was het werk van Vincent van Gogh en Max Ernst dankzij of ondanks hun psychische handicaps van zo’n uitzonderlijke kwaliteit? Een beperking kan net zo goed een verrijking zijn.”

Er zijn in Nederland duizenden kunstenaars met een beperking actief. “Door het maken en tonen van kunst, gedichten en toneel werken kunstenaars met een handicap aan hun eigen ontwikkeling en verbetert hun zelfbeeld. Ze voelen zich een volwaardig persoon in onze samenleving. Het draagt bij aan persoonlijke groei en het gevoel van welzijn, maar ook aan de collectieve verbetering van de positie van mensen met een handicap in onze maatschappij. Kunst en cultuur zijn daardoor sterke dragers voor een inclusievere samenleving,” zo schrijft organisator Special Arts op hun website.  |

Foto’s van de werken en de kunstenaars zijn terug te vinden op www.specialaward.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!