Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kruispunt volgt rouwproces bij mensen met een verstandelijke beperking na overlijden begeleider

4 november 2020 Door de redactie Geen reacties

Voor mensen met een verstandelijke beperking is rouw vaak ingewikkeld. Het is voor hen lastig te begrijpen dat de dood onomkeerbaar is. Het tv-programma Kruispunt volgt in de uitzending van 9 november 5 volwassenen met een verstandelijke beperking die rouwen om de dood van hun begeleider.

Astrid Hollander was jarenlang persoonlijk begeleider bij Leekerweide, onder meer bij de locatie Broerdijk in Oostwoud waar ze een hechte band had met de cliënten Arjen, Amanda, Charissa, Mandy en Dennis. Toen Astrid vernam dat ze kanker had, moest ze stoppen met werken en afscheid nemen van haar cliënten. Maar ze wilde contact met hen houden en hen ook duidelijk maken waarom ze moest stoppen. Dus vertelde ze over haar ziekte en dat ze niet meer beter kon worden. Wekelijks stuurde ze een kaartje, Facetimeden ze met elkaar en soms was er een bezoekje.

Niet onverwacht
Toen Astrid in augustus op 54-jarige leeftijd overleed, kwam dat voor de groep niet onverwacht. Maar het gemis is groot. Ze dealen er allemaal op een andere manier mee. Voor Arjen, die zijn moeder op jonge leeftijd verloor, was Astrid als een tweede moeder. Hij kan moeilijk omgaan met het verlies en is blij dat hij af en toe nog achter op de motor mee mag, lekker toeren. Weliswaar niet meer met Astrid, maar met haar man. “Zo is ze toch nog een beetje bij mij.”

klik_9_2020_docu_rouw_kro_2.jpg


Amanda is zich door het ziekteproces van Astrid juist gaan inzetten tegen kanker. Ze heeft bijvoorbeeld haar lange haar gedoneerd, zodat het gebruikt kan worden voor pruiken. Ook skate ze om geld in te zamelen voor KiKa. Als ze het moeilijk heeft, praat ze tegen haar cavia, dat vindt ze fijn. Zo laat de uitzending zien hoe de cliënten elk op hun eigen manier rouwen.  |

Kruispunt: Ben jij nu een ster? – Rouw bij verstandelijk beperkten is maandag 9 november om 22.50 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2 en erna online terug te kijken.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!