Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Korte film toont lange adem van bemoeizorgers

15 januari 2016 Door de redactie Geen reacties

Twee leden van een bemoeizorgteam in Groningen worden in een korte documentaire gevolgd bij het intensieve traject dat zij aangaan met hun cliënten. De film ‘U hebt een probleem’ laat de lange adem zien die deze hulpverleners nodig hebben om mensen te bereiken.

Bemoeizorgers proberen mensen te helpen die door de mazen van het sociale vangnet zijn gevallen. In de documentaire is het werk van het Groningse bemoeizorgteam BinG te zien en met name van de teamleden Thea en Albert-Jan en hun pogingen cliënten Bernadette en Richard te ondersteunen.

Bernadette kan zelf haar boodschappen niet meer doen en heeft een terugval in haar alcoholverslaving. Richard weigert te douchen en de merel te begraven die al twee weken dood in zijn caravan ligt.

Thea en Albert-Jan doen een uiterste poging hen weer terug te brengen binnen het systeem van de reguliere zorgvoorzieningen voordat hun situatie verder verslechtert en ze hun handelingsbekwaamheid verliezen. Als bemoeizorgers ontfermen ze zich bijna als familieleden over hun cliënten omdat de directe omgeving het vaak al heeft opgegeven.

Zondag 17 januari, 23.40 uur zendt de IKON op NPO 3 U hebt een probleem uit, een film van Esra Piké. Uit de reeks Teledoc Campus van jonge filmmakers.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!