Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Koraal: ‘Middelengebruik in jeugdzorginstelling uitbannen is illusie’

2 oktober 2019 Door de redactie Geen reacties

Het nieuws dat zes minderjarige jongeren onwel werden en in het ziekenhuis belandden na het gebruik van xtc-pillen bij jeugdzorginstelling Koraal De La Salle in Boxtel sloeg in als een bom. In zo’n instelling horen drugs toch niet thuis? En moeten de jongeren daar niet beter beschermd te worden tegen dit soort excessen?

Dat ligt volgens Koraal De La Salle wel wat genuanceerder. Zij stelt dat het gebruik van drugs een maatschappelijk probleem is en dat de betreffende instelling een samenleving in het klein is. “Ondanks alle maatregelen die we inzetten, is het een illusie te veronderstellen dat een locatie als De La Salle 100 procent middelenvrij wordt. Dat heeft er alles mee te maken dat De La Salle een open instelling is. De jongeren zijn vrij in het onderhouden van contacten, de meesten gaan naar school, bezoeken (sport)clubs en soms zijn ze in het weekend thuis”, meldt de organisatie op haar website.

Aanhouding
Van de zes jongeren wonen er drie daadwerkelijk bij De La Salle. De politie heeft daags na het incident een 16-jarige jongen uit Nieuwegein aangehouden op verdenking van levering van de harddrugs. Deze jongen was op bezoek in de instelling. Hij werd zelf ook onwel naar het ziekenhuis afgevoerd. Alle betrokken jongeren zijn daags na het incident uit het ziekenhuis ontslagen.

Herhaling voorkomen
Koraal De La Salle heeft inmiddels alles in het werk gesteld om herhaling van zo’n incident te voorkomen. Ouders en wettelijk vertegenwoordigers en de Inspectie zijn geïnformeerd, er is contact gezocht met deskundigen op het gebied van verslavingszorg, de kamers van de jongeren zijn gecontroleerd en er is extra beveiliging ingeschakeld op het terrein.

Ook zijn gesprekken gaande met alle jongeren binnen de instelling over het gebeurde, om te kijken hoe Koraal De La Salle de jongeren nog beter kunnen wapenen tegen dit soort zaken. Bij de jeugdzorginstelling worden vooral jongeren behandeld met doorgaans een lichte verstandelijke beperking in combinatie met ernstige gedragsproblemen of psychiatrische problematiek.  |

Lees meer over verslaving bij mensen met een verstandelijke beperking of bestel de Klik-kennispocket Verstandelijke beperking & Verslaving

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!