Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Koraal betrekt emb-cliënten bij voorbereiding en uitvoering van sportieve evenementen

22 november 2017 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisatie Koraal besteedt veel aandacht aan een gezonde leefstijl. Zo worden onder de naam Koraal samen bewegen en beleven sportieve activiteiten aangeboden aan iedereen bij Koraal. Een nieuwe stap is het fietsen van de Elfstedentocht, een evenement dat de zorggroep in mei 2018 voor het eerst organiseert. Ook emb-cliënten worden hierbij betrokken.

In mei leggen jongeren en hun buddy’s het parcours van de Elfstedentocht – ruim 260 km - in twee tot drie dagen af. De voorbereidingen voor deze tocht starten 28 januari. Vanaf die datum zijn er elke twee weken groepstrainingen met tussendoor individuele trainingen van jongeren met hun buddy’s.

Hiermee is de aanpak gelijk aan die van het project Equipe Mont Ventoux, dat al zes jaar loopt bij Koraal. Jongeren met een beperking en/of gedragsproblemen worden voorbereid op de beklimming van de Mont Ventoux. Die vindt altijd in de derde week van juni plaats.


Eigenwaarde
Programmadirecteur Koraal Ben van Broeckhoven geeft aan dat aan Samen bewegen en beleven een aantal doelstellingen is verbonden. “Jongeren die meer bewegen, eten bewuster en leven gezonder. Bovendien leren ze door te sporten beter om te gaan met tegenslagen en ervaren ze successen waardoor hun gevoel van eigenwaarde groeit. En hun sociale netwerk wordt groter: ze sporten met elkaar en met buddy’s die ze kennen, maar komen ook in contact met nieuwe mensen.”

Tijdens deze trainingen en tijdens het evenement zelf zijn ook Koraal-cliënten van de partij die vanwege hun ernstige meervoudige beperkingen zelf niet kunnen sporten. Voor hen gaat het met name om het ervaren en beleven van zo’n happening. Koraal werkt al heel lang met de methodiek Ervaar het maar, die de organisatie nu ook binnen het sportprogramma wil gaan inzetten. “Voor deze emb-cliënten gaat het om het ervaren en beleven”, aldus van Broeckhoven.


Koninginnerit
Behalve de Mont Ventoux en de Elfstedentocht wordt dit jaar nog een groots sportevent gehouden bij Koraal, de Koninginnerit op 4 juni. Vanuit Koraal zullen hier 280 fietsers aan deelnemen. Zij fietsen dan zo’n tachtig kilometers door het Limburgse heuvelland, waarbij de bekende toppers niet ontbreken. De eerste keer dat de zorggroep de Koninginnerit hield was in 2016.  |

Klik schreef eerder over de Equipe Mont Ventoux van Koraal.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!