Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Koopkrachtvermindering

2 juli 2008 Door de redactie Geen reacties
Veel gehandicapten en chronisch zieken met een laag tot modaal inkomen gaan er in 2009 fors op achteruit. Zij verliezen twee tot negen procent van hun koopkracht doordat de aftrek van ziektekosten wordt beperkt.
De berekening komt van het Nationaal instituut voor budget voorlichting (Nibud), dat onderzoek verrichtte in opdracht van de Chronisch zieken en gehandicaptenraad. (Cg-raad).

Het kabinet wil de aftrek van de fiscale regeling Buitengewone uitgaven beperken. In ruil krijgen chronisch zieken en gehandicapten vanaf 2009 vaste toeslagen. Het Nibud heeft uitgerekend dat de effecten op het inkomen veel negatiever zijn dan verwacht. De vaste toeslagen wegen niet op tegen het wegvallen van de aftrekposten.

Het zwaarst getroffen worden mensen die in Awbz-instellingen verblijven. Zij gaan er 8 á 9%  op achteruit. Ook zelfstandig wonende zieken en gehandicapten met hoge zorgkosten worden hard getroffen. Veel mensen met een uitkering of een inkomen beneden modaal gaan er 2 tot 9%  op achteruit.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!