Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Koninklijke onderscheiding voor Ryan (42) met downsyndroom

5 mei 2018 Door de redactie Geen reacties

De dag voor Koningsdag vindt traditiegetrouw de lintjesregen plaats in Nederland. In de gemeente Rijssen/Holten werd onder meer de 42-jarige Ryan Eertink koninklijk onderscheiden. De man met het syndroom van Down mag zich voortaan Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen. Een primeur voor Overijssel.

Ryan woont bij de Baalderborg Groep in Rijssen en hij maakt zich in die plaats op meerdere plekken verdienstelijk, wist de burgemeester te melden. Zo werkt Ryan bij de Stadsboerderij, bij Het Punt waar dagbesteding plaatsvindt en is hij ook heel actief bij voetbalvereniging Excelsior ’31. Daar staat hij iedere dinsdagavond achter de bar en doet hij steevast mee aan de wedstrijdbespreking met de technische staf. Ook binnen de kerk is Ryan actief. Bij het jaarlijkse Oranjeconcert speelt hij altijd aan het eind het Wilhelmus op het kerkorgel.

Volgens zijn vader is Ryan de eerste persoon met een verstandelijke beperking in Overijssel die een lintje heeft gekregen. “Maar mogelijk hebben we een landelijke primeur.”

Helaas voor Ryan is hij zeker niet de eerste in Nederland, maar het komt inderdaad niet heel vaak voor. In 2010 ontving bijvoorbeeld
Inge Mol van Egmond een koninklijke onderscheiding voor haar ambassadeurswerk voor mensen met een beperking.

Een week voordat Ryan zijn lintje kreeg, ontving de 49-jarige Mark Lathouwers een gemeentelijk onderscheiding. Mark kreeg van de burgemeester een ‘Ster van de gemeente Bladel’ als blijk van waardering voor 30 jaar vriendelijkheid, dienstbaarheid en betrokkenheid in zijn werk bij de lokale supermarkt. Hart van Nederland besteedde aandacht aan deze BB’er: Bekende Bladelnaar.
Bekijk het fragment.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!