Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Koffie rondbrengen in ruil voor duikles

11 november 2013 Door de redactie Geen reacties

"Dat wil ik wel vaker doen", zegt Reno van As enthousiast als hij het zwembad uit komt. Samen met huisgenoot Michael van As maakte hij een proefduik bij duikclub Passion4Diving. Als wederdienst zorgden de beide mannen tijdens een thema-avond van de duikclub voor koffie en thee.

Een geslaagd voorbeeld van een ruildienst van zorgorganisatie Sdw in Bergen op Zoom. De stichting startte dit najaar met het project Ruildiensten. Het project is bedoeld om cliënten te laten meedraaien in en hun steentje bijdragen aan de samenleving. Een ruildienst is precies wat de naam zegt: je ruilt de ene dienst voor een andere.

Goede deal
Michael en Reno wonen in woonlocatie Korenmarkt. Begeleider Madeleine van den Hoven had het al vaker met hen gehad over haar hobby: duiken. "Vanwege het tienjarig bestaan organiseerde onze duikclub Passion4Diving een thema-avond. We verwachtten best een grote opkomst en daarom hadden we voor de horeca extra hulp nodig. Ik bedacht dat dit een mooie deal in het kader van de ruildiensten kon zijn voor Michael en Reno. Zij hebben allebei horeca-ervaring en we hebben het vaak over duiken. Ik wist dat ze dat ook wel eens zouden willen ervaren. En zo is dus de ruildienst ontstaan."

Onder de knie
Na een uitgebreide instructie kregen beide mannen de duikbenodigdheden opgetuigd. Na wat oefeningen hadden Michael en Reno het duiken zo goed onder de knie dat ze samen met de duikinstructeur in het diepe gedeelte van het zwembad op hun gemak een tijd konden rondzwemmen. "Super leuk!" vatte Michael de duikervaring samen.

Reno: "Eerst dacht ik, ik kan het nooit allemaal onthouden, waar ik allemaal aan moet gaan denken. Maar eigenlijk ging het vanzelf. Alleen oren klaren, dat vind ik lastig."

Op de foto van Dicky Boele: Reno en Michael genieten van hun proefduik.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!