Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Koen gaat op kamers

5 februari 2015 Door de redactie Geen reacties

Zondagavond 1 februari is een televisieserie gestart over een ouderinitiatief voor mensen met een verstandelijke beperking en autisme, Villa Voorschot. Ouders vertellen hierin over hun zorgen en verwachtingen van de Villa die volgende week wordt opgeleverd, en hoe zij hun kinderen meenemen in het proces naar de verhuizing.

Het begon als een droom van een paar ouders: een veilige plek voor hun kind dat verstandelijk beperkt èn autistisch is. Waar voor jongeren met alleen verstandelijke beperkingen vaak wel een vorm van zelfstandig wonen bestaat, valt deze groep overal buiten de boot, zo stelt een moeder in de uitzending. De gefilmde jongeren wonen noodgedwongen bij hun ouders of op een plek waar ze zich niet thuis voelen. Hun ouders sloegen de handen ineen om een huis voor hun kind te realiseren, waar 16 jong volwassenen hun intrek zullen nemen: Villa Voorschot.

Intensief
Het is een intensief proces dat overduidelijk niet vanzelf gaat. Kro Kruispunt volgt drie ouders met hun kinderen die ieder op hun heel eigen wijze reageren op deze grote verandering. Koen bijvoorbeeld, 24 jaar, heeft tot nu toe thuis gewoond en wil niets weten van deze aanstaande verhuizing. Zijn moeder Petra: "We zijn laatst weer gaan kijken op de bouwplaats maar hij kijkt alleen maar naar de grond en wil zo snel mogelijk weer naar huis. We proberen het vrolijk te brengen: Koen, je broers wonen toch ook op kamers? We twijfelen niet, al vreet het aan mij als moeder om hem zo te zien lijden, maar we willen niet dat Koen later als wij tachtig zijn nog steeds bij ons woont. Dat is niet goed voor Koen. Dat is ook niet goed voor ons."

Sandra's dochter (25, maar het emotionele niveau van een kind van twee) heeft in talloze instellingen gewoond. Ze was nergens op haar plek. Werd steeds weggestuurd wegens haar moeilijke gedrag. Ze woont nu tijdelijk thuis om de overgang naar Villa Voorschot niet te groot te maken. "Nu voel ik pas hoe fijn het is om haar om me heen te hebben. Wij kunnen haar niet permanent de zorg geven die ze nodig heeft, dus het is goed dat ze naar Villa Voorschot gaat maar we zijn zo blij dat wij als ouders nu veel meer zeggenschap hebben. Ik hoop dat ze hierna nooit meer hoeft te verhuizen!"

Eigen huis
De 34- jarige zoon van Annefiet weet nog van niets. De instelling waar hij nu nog woont heeft haar sterk afgeraden om in dit stadium al iets te vertellen omdat de kans bestaat dat hij ontregeld raakt. Annefiet is zo blij dat haar zoon eindelijk in een gewoon dorp in een gewone wijk komt te wonen. "Ik verlang naar de dag dat hij bij mij komt en zegt: mam ik ga nu naar mijn éigen huis!"

Alle ouders worstelen met de vraag: doen we hier goed aan? Kro Kruispunt volgt de bewoners van Villa Voorschot langere tijd. Kro Kruispunt: Koen gaat op kamers, is zondag 1 februari om 23.05 uur bij de Kro op Npo 2 uitgezonden (terug te kijken via de link). Later dit jaar komt er een vervolguitzending over hoe het de bewoners vergaat in Villa Voorschot.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!