Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Knuffelrobot bestrijdt eenzaamheid en helpt bij dagstructuur

3 januari 2024 Redactie Klik Geen reacties

Een zachte, knuffelbare robot die eruitziet als een pop. Dat is de Hyodol, een slimme sociale robot uit Zuid-Korea. Dit maatje biedt ondersteuning in de dagstructuur en bestrijdt eenzaamheid. Uit een kleine verkenning is gebleken dat deze robot goed in te zetten is in de ouderenzorg bij mensen met dementie. Ook de gehandicaptenzorg zou er baat bij kunnen hebben.

De Haagse Hogeschool en kennisorganisatie Vilans hebben de mogelijkheden van de Hyodol in kaart gebracht. Dat gebeurde in focusgroepen met zorgprofessionals en ouderen. De robot bleek positieve effecten te hebben op de zelfstandigheid van cliënten. Zij voelden zich ook minder eenzaam.

Hyodol bevat slimme sensoren die data kunnen verzamelen. Via een dashboard en een app krijgen zorgmedewerkers of mantelzorgers inzicht in het gebruik van de robot en kunnen ze functies gepersonaliseerd instellen.

Maatje
Onderzoeker Bob Hofstede van Vilans geeft aan dat er veel animo van zorginstellingen was om aan de verkenning met de robot mee te doen. “Cliënten vonden de robot leuk en gingen meteen de interactie aan. Ze zagen de robot als maatje en zouden het fijn vinden als de robot tegen hen praat en met hen zingt.”

Minpunten
Zorgmedewerkers zagen ook een paar minpunten. Enkelen noemden de robot kinderachtig en daardoor misschien niet bij iedere cliënt in te zetten. Ook werden vraagtekens gezet bij de hygiëne, omdat de robot zeer knuffelbaar en zacht is.

De uitkomsten van de verkenning met de Hyodol zijn te vinden op de website van de Haagse Hogeschool en op die van Vilans. In de verkenning is tevens een vergelijking opgenomen met andere robotjes die in de zorg gebruikt worden. De robot is ook toegevoegd aan de Kennisbank digitale zorg.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!