Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Klussen gezocht voor vrijwilligers

9 november 2012 Door de redactie Geen reacties

Heb je een leuke klus die vrijwilligers 15 en 16 maart 2013 bij jullie kunnen komen doen? Een uitstapje naar de dierentuin? Een high tea in de dagopvang? Of hebben jullie al langer het plan om een vlindertuin aan te leggen? Het Oranje Fonds biedt met 'NLdoet' vrijwilligers en geld om jullie wensen uit te voeren. Vrijwilligers zijn voor deze actie massaal op zoek naar een leuke klus of activiteit voor één dag.

Tijdens NLdoet begin dit jaar staken driehonderdduizend vrijwilligers de handen uit de mouwen bij zo'n 7.000 klussen en activiteiten. Het Oranje Fond start in februari een grootscheepse campagne om in 2013 nog meer mensen op de been te krijgen.

Maatschappelijke organisaties kunnen bij het Oranje fonds een financiële bijdrage tot maximaal € 450,- aanvragen voor hun NLdoet klus of activiteit. Daarvan kunnen materialen en benodigdheden aangeschaft of gehuurd worden om van de NLdoet klus een succes te maken. Ook als er geen financiële bijdrage nodig is, maar alleen een stel extra handen, kunnen organisaties zich aanmelden op de website. Zo zijn ze vindbaar voor vrijwilligers die aan de slag willen.

Mensen ontmoeten
Het aantal vrijwilligers dat tijdens NLdoet aan de slag gaat bij een maatschappelijk organisatie stijgt elk jaar. Door een dagje aan de slag te gaan in een woning of op stap te zijn met een groep cliënten krijgen vrijwilligers een kijkje in het leven van iemand anders. Ze ontmoeten nieuwe mensen en horen verhalen die anders aan hen voorbij gaan. Het is ook een laagdrempelige manier om kennis te maken met vrijwilligerswerk. Een deel van de vrijwilligers blijft na 'NLdoet' betrokken.

De tuin aangepakt
Anneke Spruijt, coördinator maatschappelijke inzet stichting Sherpa: "Sherpa had een heleboel activiteiten en klussen aangemeld voor NLdoet in 2012. En iedere wens is vervuld. In de week voorafgaand aan NLdoet riep radio 2 dj Sander de Heer heel Nederland op om hem te komen helpen bij de klussen op de woongroep in Laren. We wilden samen met de cliënten de tuin aanpakken, een tuinbank van steigerhout maken en een grote voorjaarsschoonmaak houden. Spontaan meldden zich een timmerman, pannenkoekenbakkers en mensen met groene vingers. Samen hebben we twee uur lang de handen uit de mouwen gestoken. De cliënten genoten van alle aandacht. Daarna aten we samen een enorme stapel pannenkoeken en speelden we een klein spellentoernooi. Een van de cliënten zei na afloop dat het de mooiste dag van zijn leven was. Dat maakt het plaatje dan echt helemaal compleet."

Meld jullie klus of activiteit aan op www.nldoet.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!