Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

‘Klungelen om goede zorg te vinden door verstikkende bureaucratie’

8 augustus 2017 Door de redactie Geen reacties

Televisieomroep NOS heeft een reportage gemaakt over de moeite die mensen met een complexe hulpvraag moeten doen om zorg te krijgen. Naar aanleiding van tienduizenden meldingen hierover bij belangenorganisaties interviewden ze diverse mensen met een beperking over waar zij tegenaan lopen.

Het Nederlandse zorgsysteem schiet regelmatig tekort voor mensen die complexe zorg nodig hebben, zo is te lezen in een artikel op de website van de Nos. Mensen lopen vast tussen de vele loketten en hebben te maken met lange wachttijden en verdwijnen van kennis bij instanties.

Zoals Damian (14), die autisme en een verstandelijke beperking. Zijn moeder werkt zelf in de zorg en heeft thuis noodgedwongen “een dagtaak aan het regelen van de basiszorg”, vertelt ze aan de Nos.


Terugval
Doordat de gemeente het nut van een persoonsgebonden budget voor haar zoon niet begreep, kreeg Damian uiteindelijk bijna negen maanden geen zorg. Vele discussies later is dit nu uiteindelijk opgelost, maar haar zoon is door de periode zonder zorg enorm teruggevallen in zijn ontwikkeling.

"Na ruim anderhalf jaar klungelen, lijkt de zorg nu op orde te komen", vertelt ze. "Er is veel aandacht voor ouderen die een uur minder poetshulp krijgen. Maar er zijn ook duizenden gezinnen die in de stress raken omdat hun kind geen goede zorg krijgt."

In de reportage nog veel meer voorbeelden, zoals een vrouw met een spierziekte (op de foto) die noodgedwongen moest verhuizen om zorg te kunnen behouden, maar nog steeds wacht op de juiste voorzieningen in haar nieuwe woning.


Radeloos
De meeste klachten gaan over kinderen met complexe problemen, die een beroep doen op jeugdzorg, schrijft de Nos. Het gaat dan bijvoorbeeld om radeloze ouders die een jong kind met meerdere psychiatrische problemen thuis hebben, maar daarvoor niet op tijd passende zorg geregeld krijgen. |

Bekijk de reportage en lees de artikelen op de
website van de Nos.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!