Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Klokkenluiderssite gehandicaptenzorg zou niet nodig moeten zijn

19 maart 2013 Door de redactie Geen reacties

Een klokkenluiderssite voor de verstandelijk gehandicaptenzorg zou niet nodig moeten wezen, vindt staatssecretaris Van Rijn van Vws, maar die site is er wel. Kamerlid Renske Leijten (Sp) stelde er vragen over, en kreeg antwoord.

"Vindt u het ook treurig dat er een meldpunt nodig is om klokkenluiders over misstanden in de verstandelijk gehandicaptensector een kans te geven hun meldingen te doen? Zo ja, welke conclusie trekt u hieruit? Zo nee, waarom niet,” zo luidt Leijtens eerste vraag. Van Rijn in zijn antwoord: “Ik betreur het dat de oprichters van het meldpunt de noodzaak voelen om dit meldpunt in te richten. Ik vind dat mensen met klachten over zorg ergens terecht moeten kunnen waar ze zich geholpen voelen en waar ze het vertrouwen hebben dat hun klachten over zorg adequaat en effectief worden behandeld zodat misstanden kunnen worden aangepakt.”

Verbetering
Van Rijn vindt dat de omgang met klachten en geschillen in de gehandicaptenzorg vatbaar is voor verbetering. “De in het voorstel voor de Wet cliëntenrechten zorg opgenomen verbeteringen in klacht- en geschilprocedures zet ik met voorrang door. Daarnaast wordt een Zorgloket ingericht, waar mensen advies kunnen vragen en ondersteund worden bij het vinden van hun weg in de zorg. Waar nodig introduceert het Zorgloket de klacht bij de klachtenfunctionaris van de zorgaanbieder. Ook begeleidt het Zorgloket waar nodig burgers langs mediation en een geschilleninstantie.”

Lees de overige vragen en antwoorden over de Klokkenluiderssite verstandelijk gehandicaptenzorg op de site van de overheid.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!