Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Klok voor mensen zonder tijdsbesef

28 april 2015 Door de redactie Geen reacties

Voor mensen zonder tijdsbesef is er sinds kort een speciale klok die op een bijzondere wijze het verloop van dag en nacht visualiseert. Theo Pool, uitvinder en vader van de verstandelijk gehandicapte Michael, ontwikkelde het instrument, de Tcm-klok (Time constraint manufactor) voor zijn zoon. Led-lampjes geven de 24-uurs dagindeling aan, naast aparte kleuren per dagdeel, en verplaatsbare magnetische pictogrammen voor bepaalde activiteiten.

Rode lampjes
Voor zoon Michael is de klok inmiddels een maatje geworden dat hem houvast en structuur geeft tijdens elk etmaal. Hij staat niet meer 's nachts aan bed om te vragen hoe laat het is, maar ziet nu dat het nog zoveel lampjes duurt tot de ochtend. Hij snapt nu ook wat ochtend en middag is door de verschillende groene en rode lampjes en dat het twaalf uur is door het pulserende (knipperende) lampje. De praktische vinding was dit jaar een van de drie genomineerden voor de Jan van der Kruis prijs.

Kleurschijven
De Tcm-klok wordt standaard geleverd met 5 magneetjes, en de verstelbare kleurschijven in de kleuren groen (ochtend), rood (middag) en donkerblauw (avond/nacht), maar is naar wens aan te passen door de fabrikant. Prijs inclusief btw en intakegesprek  €675. Meer informatie en filmpjes over de werking op www.geentijdsbesef.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!