Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kliktekenaar Joep Bertrams wint Inktspotprijs

1 oktober 2015 Ronny Vink Geen reacties

Joep Bertrams, die al vanaf begin jaren ’70, onvermoeibaar prachtige tekeningen maakt voor Klik, heeft in Den Haag de Inktspotprijs 2014-2015 gewonnen met ‘Onsterfelijk’, de tekening die op 7 januari 2015, vlak na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, werd gepubliceerd in binnen- en buitenlandse kranten en op vele sites.

Extremisten vermoordden begin januari een groot deel van de redactie van Charlie Hebdo, het Franse satirische tijdschrift. Op de tekening beeldt Joep Bertrams  Charlie Hebdo af als persoon die door een jihadist is onthoofd. Desalniettemin steekt Charlie, vanaf zijn doorgesneden hals, zijn tong uit naar de extremist.

Het vrije potlood
De jury -Coen Verbraak (journalist en programmamaker), Adeline van Lier (radio- en televisiepresentator), Saskia van Loenen (columnist en journalist) en Jeroen Wielaert (verslaggever, columnist en auteur)- over de winnende tekening: “…uiteindelijk overwint het vrije woord. Of beter nog in dit geval: het vrije potlood. Een krachtig en indrukwekkend statement, mooi en vakkundig uitgevoerd.”

Joep Bertrams (1946) tekent onder meer voor de Groene Amsterdammer en enkele regionale bladen waaronder De Limburger en de Leeuwarder Courant. Zijn animaties zijn onder meer te bekijken op Facebook.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!