Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Klik studiedag over psychiatrie bij mensen met een verstandelijke beperking

3 mei 2016 Door de redactie Geen reacties

Verstandelijk beperkte mensen met bijkomstige psychiatrische ziektebeelden zijn extra gevoelig voor de verbale en non-verbale reacties van de begeleider. Hoe veilig is de begeleider? Wat doe je als bedachte oplossingen niet werken? Dit leer je op de Klik studiedag Verstandelijk beperkt & Psychiatrie waar je uitleg krijgt over psychiatrische problematiek, zoals borderline, verzameldwang en ziekteangst.

De studiedag vindt plaats op 16 september bij In de Roos in Den Bosch. In deze bijeenkomst staat de interactie centraal tussen de begeleider en een cliënt met een lichte of matige verstandelijke beperking met psychiatrische problematiek, zoals:

  • Een borderline persoonlijkheidsstoornis (of kenmerken ervan)
  • Hoarding (obsessief verzamelen)
  • Ziekteangst (hypochondrische klachten)


Wat doet een team als het zich onmachtig voelt? Sluit de begeleiding wel voldoende aan op zowel de verstandelijke beperking als op de psychiatrische problemen? Welke kennis is nodig om het probleem te begrijpen? Wat werkt en wat werkt niet? Coach Mieke Janssens en maakt dit samen met twee trainingsacteurs in gespeelde situaties zichtbaar.

Meld je nu aan voor de bijeenkomst Psychiatrie & Verstandelijk beperkt op 16 september in Den Bosch. Lees meer over dit onderwerp in de Klik kennispocket Verstandelijke beperking & Psychiatrie.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!