Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Klik kennispocket over verstandelijke beperking en leefstijl

13 oktober 2021 Door de redactie Geen reacties

De zorg voor mensen met een verstandelijke beperking heeft de afgelopen decennia een aardige ontwikkeling doorgemaakt. Daarbij hebben mensen steeds meer inspraak gekregen in hoe ze hun leven inrichten, ook als dit soms ongezondere keuzes zijn. Dat geeft dilemma’s voor hun begeleiders: hoe help je mensen bij een leefstijl die geen schadelijke gevolgen heeft voor hun gezondheid? In de nieuwe Klik kennispocket verstandelijke beperking & leefstijl zijn ervaringen, hulpmiddelen, methodes en onderzoeken gebundeld in prettig leesbare verhalen.

Gezond leven is voor ons allemaal belangrijk, maar uit diverse onderzoeken blijkt dat voor mensen met een verstandelijke beperking gezond blijven meestal niet vanzelfsprekend is. In de Klik kennispocket Verstandelijke beperking & Leefstijl delen bevlogen professionals hun kennis over hoe je een gezonde leefstijl bevordert en interventies die hiervoor zijn ontwikkeld op basis van onderzoek bij en met mensen met een verstandelijke beperking.

Wat is gezond?
Leefstijl gaat verder dan gezond eten en bewegen, zo wordt duidelijk in de kennisbundel. En wat is eigenlijk gezonde voeding? Ook is het de vraag of het altijd draait om wat wel en niet gezond is, of dat het welzijn meer centraal moet staan. En wat doe je bij mensen die eten weigeren? Bij de steeds ouder wordende cliënten en mensen met ernstige beperkingen kunnen kauw- en slikproblemen en andere lichamelijke beperkingen zowel het eten als bewegen ook nog eens moeilijker maken.


Blader door een inkijkexemplaar van deze en andere kennisbundels over de verstandelijk gehandicaptenzorg op www.klik.org/kennispockets. De Klik kennispocket Verstandelijke beperking & Leefstijl is voor € 20 inclusief verzendkosten te bestellen via Psybook.nl en de reguliere boekhandels.

Wil je je verder verdiepen in het onderwerp, dan is behalve in het kenniscentrum op de website van Klik, ook veel informatie te vinden in andere Klik-kennispockets over specifieke onderwerpen als verslaving en eigen invloed.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!