Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kleurenmuziek Jostiband voor iedereen beschikbaar

7 juni 2021 Door de redactie Geen reacties

De Jostiband maakt al heel lang muziek met een bijzondere methode: geen gewoon muziekschrift met noten, maar met kleuren. Die methode is nu voor iedereen die het wil leren beschikbaar.

Orkestleider Lyan Verburg zei daarover het volgende in het NOS Radio 1 Journaal: "Muziek maken geeft zo ontzettend veel plezier. Dat is een geluk dat de Jostiband al 55 jaar ervaart, dat willen we delen met andere mensen."

Op de website van de Jostiband staan vier lessen over kleurenmuziek, die je ook op het youtube kanaal van de Jostiband vindt. In de eerste les krijg je uitleg over hoe het werkt. Les twee behandelt het plakken van kleurenstickers op bijvoorbeeld een keyboard. In les drie leer je hoe je Vader Jakob speelt met behulp van de kleuren en les vier gaat over melodie en ritme.

Bekijk een filmpje van een Jostibandlid die vertelt wat muziek maken met hem doet en van Erik Scherder over het effect van muziek op de hersenen op het youtube kanaal van Jostiband Orkest.

Volgens de Jostiband is muziek spelen met kleuren makkelijker dan noten lezen. Iets waar veel mensen van kunnen profiteren, zoals:

  • mensen met een verstandelijke beperking
  • kinderen
  • slechtzienden
  • mensen met niet-aangeboren hersenletsel
  • mensen die snel willen leren spelen.

Wil je het ook uitproberen? De Jostiband stelt vier liedjes gratis beschikbaar.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!