Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kleine zorgondernemers krijgen het moeilijk

2 augustus 2011 Door de redactie Geen reacties

De bezuinigingen op het persoonsgebonden budget maken het voor kleine zorgondernemers een stuk moeilijker om zorg te verlenen. Dat schrijft Fnv Zelfstandigen, de vakbond voor zzp-ers (zelfstandigen zonder personeel), in een brief aan staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Vws.

Om Awbz zorg te kunnen aanbieden zullen zelfstandige ondernemers in de zorg moeten samenwerken met zorgkantoren. Fnv Zelfstandigen verwacht dat het voor zorgondernemers moeilijker wordt om zorg in natura (als alternatief voor het persoonsgebonden budget) te verlenen omdat zorgkantoren veel voorwaarden opleggen. Bovendien zal de regeldruk voor zelfstandig ondernemers sterk toenemen. De belangenbehartiger pleit voor duidelijke aanwijzingen hoe zelfstandige ondernemers het zorgkantoor moeten contacteren en aan welke eisen ze moeten voldoen. Verder moet er een definitie voor zelfstandige zorgondernemers worden ontwikkeld zodat hun fiscale status wordt beschermd.

Niet gerust
“Wij zijn er niet gerust op dat de zorgondernemer behouden zal blijven voor de sector,” aldus Linde Gonggrijp, directeur van FNV Zelfstandigen. Veel zelfstandig ondernemers in de zorg hebben moeite met de regelgeving. Om hen hierbij te helpen heeft de bond een brochure uitgebracht voor zorgondernemers,  die te downloaden is op de Fnv Zelfstandigen site.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!