Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kleine Johannes onder verscherpt toezicht

12 december 2012 Door de redactie Geen reacties

De Inspectie voor de gezondheidszorg heeft de Amsterdamse instelling voor mensen met een verstandelijke beperking De Kleine Johannes (Amsta) voor zes maanden onder verscherpt toezicht gesteld. De risico's op het gebied van vrijheidsbeperking zijn hoog, de ondersteuningsplannen beneden de maat.

De inspectie heeft onvoldoende vertrouwen dat Amsta hard genoeg heeft gewerkt aan de kwaliteit van de zorg en de veiligheid van de cliënten. De Kleine Johannes telt zestien woongroepen voor vier tot zeven bewoners. Er wonen 92 kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met uiteenlopende zorgvragen.

De inspectie heeft De Kleine Johannes afgelopen zomer twee keer bezocht om te controleren of er verbeteringen waren doorgevoerd na een inspectie in 2011, en vond de resultaten niet goed. Lees het rapport over De Kleine Johannes op de site van de inspectie.

Ascensio zorg
De Inspectie heeft het ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport geadviseerd om Ascensio Zorg in Hilversum te verbieden nog nieuwe cliënten aan te nemen, omdat de kwaliteit van de zorg en de veiligheid van de cliënten er onvoldoende gewaarborgd worden. Ascensio zorg biedt begeleiding en dagbesteding aan 35 licht verstandelijk beperkte jong volwassen cliënten, onder wie drie moeders met jonge kinderen. De begeleiding wordt gefinancierd op basis van een persoonsgebonden budget. De cliënten wonen in verschillende huizen in Hilversum.

Geschonden rechten
Tijdens een onaangekondigd inspectiebezoek is gebleken dat bij Ascensio zorg de basale zorg niet op orde is. Er zijn geen of onvoldoende ondersteuningsplannen, er is niet voor elke cliënt passende dagbesteding. Ook de huisvesting laat te wensen over en is in sommige gevallen onveilig voor de zeer jonge kinderen. Dit is op aanwijzingen van de inspectie onmiddellijk verbeterd.

Verder worden fundamentele rechten van cliënten geschonden. Zij kunnen geen eigen post ontvangen en worden belemmerd in de uitoefening van hun kiesrecht. Het management schiet tekort.

Hoge risico's
De inspectie heeft Ascensio zorg gevraagd met spoed noodzakelijke maatregelen te nemen. Deze zijn uitgevoerd. Maatregelen die binnen drie weken gerealiseerd moesten worden, zijn niet goed uitgevoerd. Er blijven nog hoge en zeer hoge risico's bestaan. De inspectie adviseert het ministerie van Vws daarom van Ascensio zorg te eisen dat er geen nieuwe cliënten meer worden aangenomen, dat passende dagbesteding wordt georganiseerd en dat voor moeders en kinderen de nodige deskundigheid van buiten wordt aangetrokken.

Lees meer over Ascensio Zorg op de site van de Inspectie.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!