Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Klacht tegen Belgische staat over tekort aan zorg

14 december 2011 Door de redactie Geen reacties

De Internationale Federatie voor mensenrechten en vijftien verenigingen hebben bij het Europees Comité voor sociale rechten in Straatsburg een klacht ingediend tegen de Belgische staat. Volgens de indieners is er in België een groot tekort aan opvang en begeleiding voor kinderen met een zware handicap.

Volgens de laatste cijfers van het Vlaams agentschap voor personen met een handicap (Vaph) is het aantal dringende zorgvragen de afgelopen tien jaar vertienvoudigd: in 2001 waren er 1.663 dringende zorgvragen, half 2011 wachtten l 15.475 mensen op zorg.

"Ondanks de extra budgetten, proefprojecten, zorgvernieuwing, projectmanagers realiseert het Vaph veel te weinig oplossingen," zegt Marc Van Gestel, voorzitter van vzw Opvang tekort.

De Belgische staat heeft verschillende maanden de tijd om zich te verdedigen alvorens het Comité een beslissing neemt. Alexis Deswaef, voorzitter van de Liga voor Mensenrechten, liet op een persconferentie weten dat hij geen beslissing verwacht voor februari volgend jaar.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!