Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Klaarkompuzzel in de gehandicaptenzorg

20 mei 2014 Door de redactie Geen reacties

Maarten heeft problemen bij het masturberen. Sinds enkele weken lukt het hem niet meer om klaar te komen. Hij blijft het wel proberen, soms zo lang dat zijn penis er zeer van doet.Nieuw column over seksualiteit door Titia van der Kooij, orthopedagoog/gz-psycholoogIllustratie Josje van Koppen

Samen met Ella, zijn persoonlijk begeleidster, heeft Maarten (23), die een licht verstandelijke beperking en een autisme spectrum stoornis heeft, nagedacht over een mogelijke oorzaak. Misschien komt het door de stress van de laatste tijd, want hij begint binnenkort in een nieuwe baan. Maar nee, dat kan het niet zijn. Hij heeft wel vaker stressvolle periodes meegemaakt, en dit probleem heeft hij niet eerder gehad. Het masturberen helpt hem juist in spannende tijden om zich even helemaal te ontspannen. Maarten en Ella komen er samen niet achter, Maartens frustratie neemt zienderogen toe.

Alleen om de dag
Ella heeft mij gevraagd om mee te puzzelen. We verzinnen allerlei mogelijke oorzaken. Maarten gebruikt geen medicijnen die zijn seksleven kunnen beïnvloeden. Het zou wel zo kunnen zijn dat Maarten erg met het onderwerp bezig is, nu het klaarkomen hem niet lukt. Hij kan er zo sterk van overtuigd geraakt zijn (preoccupatie) dat het toch niet lukt, dat hij er inderdaad niet meer in slaagt om klaar te komen. Ik ken een man met autisme die er vast van overtuigd is dat hij slechts om de dag kan klaarkomen. En meestal is dat ook zo, dat zal niemand in zijn geval verbazen.

Hollandse meiden
Kan het zijn dat een voor Maarten belangrijke stimulerende prikkel niet meer beschikbaar is? Veel mensen met autisme kunnen minder goed gebruik maken van hun fantasie en hebben een concrete prikkel nodig om opgewonden te raken. René kon niet meer masturberen toen zijn televisie kapot was, en hij daardoor de Hollandse meiden in teleshop moest missen.

Is er misschien een externe oorzaak of een bepaalde angst waardoor Maarten niet meer durft klaar te komen? Jeroen bijvoorbeeld masturbeerde wel, maar tot een hoogtepunt kwam het niet als hij wist dat zijn buurman thuis was. Hij was veel te bang de buurman zijn gekreun zou horen, nadat die tegen hem had gezegd dat hun appartementen heel gehorig waren.

Liters water drinken
Ella spreekt alle mogelijkheden door met Maarten, maar een week later vertelt ze me dat ze geen van alle kloppen. Het probleem bestaat nog steeds.

Ik vraag of haar bij Maarten de laatste tijd bijzonder gedrag is opgevallen. Het enige dat Ella kan bedenken is dat Maarten sinds een maand dwangmatig water drinkt, liters per dag.

Ah, daar hebben we het missende puzzelstukje. Maarten masturbeert met een volle blaas en dat verhindert hem om klaar te komen. Sinds we weten waar de schoen wringt, gaat Maarten eerst goed plassen, en dan pas masturberen. De puzzel is opgelost! Het heeft wel even geduurd, terwijl Maarten gewoonlijk zijn hand niet omdraait voor een ingewikkelde puzzel. |

In Klik van mei 2014 begint een nieuwe column over seksualiteit van mensen met een verstandelijke beperking. Hij wordt afwisselend geschreven door Titia van der Kooy en Daphne Kemner

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!