Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kitchen Impossible helpt mensen met beperking aan baan in horeca

24 november 2016 Door de redactie Geen reacties

Bij Net 5 is vanaf 30 november een nieuwe serie te zien, waarin acht mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking begeleid worden naar een baan in de horeca. De presentatie is in handen van Arie Boomsma, terwijl chefkok Robert Kranenborg het achttal de fijne kneepjes van het horecavak leert.

De deelnemers hebben verschillende beperkingen, zoals een groeistoornis, downsyndroom, doofheid of syndroom van Gilles de la Tourette. Ze leren hoe het eraan toe gaat in de horeca en maken allerlei gerechten. Kranenborg beoordeelt de werkwijze en het eindresultaat. Het is geen afvalrace, waarbij er op het laatst een deelnemer overblijft. Het doel is om ze allemaal aan een baan te helpen.

In een interview met Televizier vertelde Boomsma al dat de lat best hoog wordt gelegd door Kranenborg en dat er geen sprake is van liefdadigheid. “Ze maken best pittige gerechten, niet iets dat je thuis doet. Ik denk soms: dat zou ik niet kunnen, hoor.”

Ook Mee NL werkt mee aan het programma. “We willen aan het grote publiek laten zien dat mensen met weinig tot geen arbeidsvermogen een reguliere werkgever toch veel kunnen opleveren. Er is daarbij veel mogelijk als ze maar de juiste ondersteuning krijgen,” aldus Angelika Herben, programmamanager participatie en arbeid van Mee NL.

In vijf weken stoomt Kranenborg de stagiaires klaar voor het echte werk: ze leren de vaardigheden, doen ervaring op en krijgen het vertrouwen dat ze nodig hebben voor een baan in de horeca.

Kitchen Impossible is vanaf woensdag 30 november wekelijks te zien bij Net 5 om 21.30 uur.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!